Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 14.12.2015.| 19:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Alibaba" kupuje honkonški list za 266 mil USD

Kineski internet gigant "Alibaba" kupiće honkonški list "South China Morning Post" (SCMP) za 266 mil USD, dvostruko više nego što su procenjivali analitičari. Honkonški list objavio je da će preći u ruke "Alibabe" u vreme zabrinutosti u pogledu slobode medija u Kini nakon više napada na novinare, izveštaja o pritiscima koje vlasti vrše na uredništvo brojnih listova i sve veće samocenzure, prenosi agencija Frans pres.

SCMP, osnovan 1903. godine, vlasnik je honkonških izdanja magazina "Esquire", "Elle", "Cosmopolitan" i "Harpeer's Bazaar".

U pismu upućenom čitaocima lista, zamenik izvršnog direktora "Alibabe" Džo Caj obećao je da će SCMP ostati objektivan, tačan i pravedan.

Analitičar finansijske grupe "Simsen", Džekson Vong, navodi da je kupovina lista bila veoma skupa ali da je vlasnik "Alibabe" Džek Ma bio spreman da plati visoku cenu da bi kupio brend SCMP i uvećao prisustvo svoje kompanije u regionu.

- Bilo bi veoma teško novoj medijskoj kompaniji da se probije i postane 'ime'. "Alibaba" ne ulaže samo u e-trgovinu, oni kupuju niz različitih kompanija i šire svoj uticaj u raznim oblastima širom azijsko-pacifičkog regiona - navodi Vong.

Džek Ma nije jedini internet magnat koji se uključio u tradicionalne štampane medije. Osnivač "Amazona" Džef Bezos je pre dve godine kupio "Vašington post" za 250 mil USD.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.