Izvor: Gde investirati | Ponedeljak, 14.12.2015.| 13:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Iz Srbije se godišnje iznese 4 mlrd USD "prljavog" novca

(Foto: vovan/shutterstock.com)
U periodu od 2004. do 2013. godine iz Srbije je izneto preko 40 mlrd USD ilegalno stečenog novca, pokazao je najnoviji izveštaj američke organizacije "Global Financial Integrity" (GFI).

Analizom podataka o međunarodnoj razmeni i bilansu plaćanja GFI je utvrdio da se iz Srbije u proseku godišnje izvuče 4,083 mlrd USD "prljavog" novca, koji je stečen raznim kriminalnim aktivnostima kao što su korupcija, trgovina drogom, prostitucija.

Prema takvoj statistici, Srbija je pozicionirana na 35. mesto od ukupno 149 zemalja obuhvaćenih analizom i u regionu je jedino "lošija" od Mađarske, iz koje "pobegne" 5,7 mlrd USD godišnje.

Hrvatska je na 40. mestu, a iz nje se u proseku godišnje izvuče 3,5 mlrd USD "prljavog" novca. Sledi Makedonija na mestu 88. sa "odlivom" od 516 mil USD, zatim na 105. je Crna Gora sa 257 mil USD, Albanija je na 118. poziciji sa 123 mil USD.

Prema izveštaju, iz Bosne i Hercegovine se iznese samo 20 miliona "prljavih" dolara godišnje, a što se tiče Kosova, koje je obuhvaćeno izveštajem kao posebna celina, po svemu sudeći sav ilegalno stečeni novac ostaje unutar Kosova koje se nalazi začelju liste sa niti jednim ilegalno stečenim dolarom iznetim iz zemlje.

Inače, prva dva mesta pripadaju Kini i Rusiji, iz kojih se iznese fantastičnih 140, odnosno 105 mlrd USD zarađenih kroz razne ilegalne aktivnosti.

Najnoviji izveštaj GFI daje preciznije podatke o ilegalnim tokovima novca, u odnosu na prethodne izveštaje, a podaci su dobijeni naprednom analizom bilanse plaćanja i podataka o međunarodnoj trgovini, koje objavljuje Međunarodni monetarni fond. Zbog toga je došlo do znatnog povećanja procene ilegalnih tokova novca, u odnosu na ranije objavljene izveštaje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.