Izvor: RTS | Ponedeljak, 14.12.2015.| 13:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novo gorivo u toplanama - Šest srpskih gradova planira izgradnju postrojenja na biomasu

Srbija se na putu pridruživanja Evropskoj uniji obavezala da udeo obnovljive energije do 2020. godine sa 23% poveća na 27%, a ogroman potencijal je u biomasi, te su pokrenuti projekti za njeno veće korišćenje, navodi "RTS."

Udeo biomase u energetskom bilansu Srbije je 10,5%. To nije malo, ali se uglavnom koristi kao ogrev u domaćinstvima, što je neefikasno, te stoga UNDP sa Ministrstvom energetike već radi na projektima gradnje postrojenja na biomasu u šest gradova.

Kako je navedeno, nemačka vlada kroz svoju organizaciju za međunarodnu saradnju (GIZ) pomaže srpskim toplanama da preorjentišu grejanje sa mazuta na biomasu.

- Radićemo sa osam opština i osam toplana. Neke od njih su Bajina Bašta, Nova Varoš i Prijepolje, Mali Zvornik i Novi Pazar. Vrlo su veliki izgledi i realne mogućnosti da već sledeće grejne sezone toplana u Bajinoj Bašti pređe na drvnu masu, a u 2017-2018. uz povoljne kredite nemačke razvojne banke KFV preći će četiri opštine- kaže Zorica Krizoli iz GIZ-a.

Analize pokazuju da je grejanje na biomasu tri do četiri puta jeftinije od gasa i mazuta a donosi i druge koristi.

- Za kilogram mazuta potrebno nam je tri kilograma drvne mase. Međutim, govorimo o energentu koji je domaći resurs koji je potpuno obnovljiv. Da je sigurnost u snabdevanju ne zavisimo od uvoza a sa druge strane obezbeđuje otvaranje novih radnih mesta jer kmpletna priprema drvne mase obavljaće se u Srbiji- kaže stručnjak Petar Vasiljević.

Cilj je da se u budućnosti više iskoristi biomasa iz poljoprivrede proizvodne jer samo u Vojvodini ogromna količina svakodnevno propada.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.