NavMenu

Ko će sve moći da postane procenitelj?

Izvor: RTS Subota, 12.12.2015. 11:32
Komentari
Podeli

Procenu vrednosti nepokretnosti više neće raditi isključivo veštaci. Taj posao će, ukoliko se usvoji Zakon o uređenju te profesije, obavljati i takozvani procenitelji. Javna rasprava je završena, a u Ministarstvu finansija navode da je zakon neophodan jer su procene vrednosti nepokretnosti često neadekvatne. Sudski veštaci tvrde da će takav Zakon stvoriti velike probleme.

Po novom Zakonu procenu vrednosti nepokretnosti moći će da radi svako ko ima najmanje četiri godine bilo kog fakulteta, tri godine iskustva u procenjivanju, ko prođe obuku, položi ispit.

To znači da će, na primer, stomatolog moći da procenjuje vrednost mostova, puteva, vodovodnih instalacija, objašnjavaju stručnjaci. Sporno je, kažu, i to što će proceniteljima obuke držati udruženja, koja će inače dobijati akreditaciju od Ministarstva finansija.

- Mi na fakultetu imamo organizovan sistem edukacije iz oblasti procena vrednosti, imamo master studije koje traju dve godine, imamo specijalističke studije, imamo zaista ozbiljne kurseve gde se budući građevinski inženjeri edukuju iz oblasti građevinarstva i na nekim programima koji su akreditovani kod Ministarstva prosvete - kaže Nenad Ivanišević, profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Dodaje da je nepriznavanje takvih institucija i obrazovanja u najmanju ruku nekorektno.

Iako veštaci imaju rešenje Ministarstva pravde da mogu da rade procene vrednosti nepokretnosti, po novom Zakonu neće moći da nastave da se bave tim poslom bez licence Ministarstva finansija. A da bi je dobili, potrebno je da i oni prođu obuku i polože ispit, što će ih, kažu, koštati oko 1.500 EUR.

- Koji kurs treba da polaže i pred kojom komisijom recimo doktor građevine sa građevinskog fakulteta? Trenutno postoji 6.878 veštaka u Srbiji, od 6.878 veštaka, 75 odsto su doktori nauka, 15 odsto magistri - objašnjava Nikola Dragović, predsednik Sindikata sudskih veštaka Srbije.

Iz Ministarstva finansija odgovaraju saopštenjem.

"Cilj donošenja Zakona o uređenju profesije procenitelja vrednosti nepokretnosti, jeste da dovede do usklađivanja s evropskim standardima, pouzdanije procene, veće odgovornosti za one koji donose pogrešne procene i stručnijih procenitelja", navodi se u saopštenju.

Struka predlaže da se prvo izmeni Zakon o sudskim veštacima koji je, ocenjuju, zastareo, a tek onda donose novi propisi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.