NavMenu

"Telekom" ostaje u rukama Srbije

Izvor: B92 Petak, 11.12.2015. 17:17
Komentari
Podeli

Vlada Srbije odlučila je da neće prodati "Telekom Srbije".

- Iako smo dobili dobru ponudu, shvatili smo da ona nije dovoljno dobra da idemo u privatizaciju Telekoma Srbije - rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, za preuzimanje 58% "Telekoma" stiglo je šest obavezujućih ponuda od čega se izdvojila jedna ponuda, bolja od ponude koja je dobijena 2011. godine.

Vučić je rekao i da najboljem ponuđaču nije imalo šta da se zameri osim nedovoljno visoke cene koju su ponudili. Kako je rekao, u pitanju je jedan američki investicioni fond, ali nije mogao da otkrije njegovo ime.

- Ne možemo da govorimo o detaljima, jedino mogu da kažem da je u pitanju američki fond. Samo je ta kompanija imala sve moguće garancije i ponudila dobre uslove. Sve ponude su bile ozbiljne, ali je samo njihova bila blizu onoga što je traženo, dok ostale nisu bile ni blizu - rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je Vlada donela odluku jednoglasno i na predlog Komisije za privatizaciju srpske telekomunakcione kompanije, kao i da je za njega ta "odluka bila teška".

- Vlada Srbije je ušla u čitav proces čista srca, čista obraza, razmišljajući šta je najbolje za građane - kazao je premijer.

Premijer Srbije je spomenuo mogućnost prodavanja manjinskog paketa akcija, kao i uvođenja profesionalnog menadžmenta, po ugledu na Železaru.

- Verovatno će biti model sličan kao kod "Železare", ali me nemojte držati za reč. Mi smo želeli da privatizujemo, a sada moramo da razmišljamo o drugim rešenjima. Mi ćemo da guramo dalje, da probamo da idemo na najbolji rezultat. Biće i rešavanja viška zaposlenih, više ulaganja u internet, u kablovsku mrežu - rekao je Vučić.

Kako je rekao, Vlada Srbije je očekivala cenu koja je bila dogovorena i sa predstavnicima sindikata.

- Nismo se slagali oko privatizacije "Telekoma", mi smo bili za to, a sindikati ne - rekao je Vučić.

Privatizacioni savetnik za Telekom bila je francuska kompanija Lazard, a tender za prikupljanje ponuda za kupovinu većinskog kapitala te kompanije objavljen je jula ove godine. Najveći akcionar "Telekoma" je država Srbija sa 58,11% akcije, 20% akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95% poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni "Telekoma".

Pre četiri godine procena je bila da "Telekom" vredi 2,2 mlrd EUR i tadašnja vlada je za paket od 51% akcija te kompanije tražila minimum 1,4 mlrd EUR, a jedini ponuđač "Telekom Austrije" ponudio je 1,1 mlrd EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia: U Beograd stigao osmi ATR 72-600, uskoro ulazi u saobraćaj

Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je da je u Beograd stigao osmi avion ATR 72-600, koji bi posle obaveznih procedura trebalo da uđe u saobraćaj te kompanije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj, navodi se u saopštenju. Izvršni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.