NavMenu

Sve muke srpskih putara - Zakon o javnim nabavkama nanosi štetu domaćim građevinskim firmama?

Izvor: RTS Petak, 11.12.2015. 10:01
Komentari
Podeli

(Foto: JP Putevi Srbije)
Izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama usvojene u avgustu ne primenjuju se u potpunosti, što nanosi štetu domaćoj privredi i radnicima, zajednička je ocena udruženja poslodavaca putne privrede "Putar", srpskog društva za puteve "Via vita" i putarskih sindikata, navodi "RTS".

Kako je navedeno, da bi domaći građevinci dobili posao traži se da imaju ostvaren određeni poslovni prihod, a taj takozvani finansijski kapacitet onemogućava im da učestvuju u poslovima vrednijim od 500 miliona dinara.

- Što je investicija veća smanjuje se mogućnost učešća domaćih preduzeća u javnim nabavkama, a potrebno je, u cilju porasta privrede, omogućiti rad domaćim preduzećima- kaže Marija Joković iz Unije poslodavaca putne privrede "Putar".

Na okruglom stolu o novim izmenama Zakona o javnim nabavkama, navedeno je šta treba promeniti i zatraženo da se usvoji Direktiva Evropske unije 2014/24, u kojoj stoji da finansijski najniža ponuda nije i najbolja.

Putarske firme traže da se u zakonu definiše šta je "ekonomski najpovoljnija ponuda", jer često najjeftinije ponude budu i najnižeg kvaliteta.

Jedan od zahteva je i da se ograniče uslovljavanja naručioca poslova koji se finansiraju iz budžeta, kao što je, na primer, da firma mora da koristi mašine određenih karakteristika.

Kada se, pak, novac dobija od međunarodnih institucija, problem je što se onda umesto srpskog Zakona o javnim nabavkama, primenjuju propisi EU. Međutim, i tada je moguće dogovoriti se sa stranim investitorima da se primenjuje srpski zakon.

. Na taj način opet srpske firme imaju šansu da dobiju posao. U suprotnom kao što znate na Koridoru 10, iz sve tri banke kredit se realizuje iz 1,5 mlrd EUR, a da ni jedna srpska kompanija nije dobila posao- kaže Biljana Vuksanović iz Srpskog društva za puteve "Via vita".

Sindikati traže da se u Zakon uvede i obaveza da javne radove ne izvode nesavesni poslodavci.

- Veoma je važno da imamo dobru kontrolu i provere nadležnih službi da bi se izbegle zloupotrebe i prevare- kaže Verner Buelen iz Evropske federacije radnika građevinarstva i drveta.

Sa boljom kontrolom javnih nabavki povećala bi se i konkurentnost i mogućnost da više preduzeća dobije posao. Prethodne izmene zakona nisu prošle javnu raspravu, te je neophodno da usklađivanjem sa evropskim propisima Zakon o javnim nabavkama usvoji rešenja koja traži domaća privreda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.