NavMenu

Dobit avioprevoznika raste i u 2016. godini

Izvor: Tanjug Petak, 11.12.2015. 09:43
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Đelić)
Globalna vazduhoplovna industrija ponovo će 2016. godine zabeležiti rekordnu neto dobit, zahvaljujući niskim cenama goriva i zdravoj potražnji za putovanjima, prognoziraju u Međunarodnoj asocijaciji za aviosaobraćaj (IATA).

Neto dobit avioprevoznika dostići će rekordan nivo u 2016. godini od 36,3 mlrd USD, posle prognoziranog profita za ovu godinu od 33 mlrd USD, što je iznad prethodno projektovanih 29,3 mlrd USD, prenosi agencija Rojters.

Od pomenute sume, više od polovine dobiti će pripasti aviokompanijama iz Severne Amerike, navodi IATA koja predstavlja skoro 260 aviokompanija sa udelom od 83% u globalnom vazdušnom saobraćaju.

- Ovo je dobra vest - rekao je generalni direktor IATA-e Toni Tajler novinarima u Ženevi, ali je dodao da je dobit vazduhoplovnog sektora bolje opisati kao "krhku, a ne održivu".

Potražnja za putovanjima je doživela ekspanziju u 2015. godini, zahvaljujući poboljšanju stanja ekonomija sveta i nižim cenama goriva, s obzirom na 60-procentno potonuće cena nafte u odnosu na najviše prošlogodišnje nivoe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.