NavMenu

Turšija za sindikate iz porodične radionice - Samo u 2015. godini 80.000 tegli zimnice otišlo kupcima

Izvor: RTS Petak, 11.12.2015. 08:51
Komentari
Podeli
(Foto: Adisa/shutterstock.com)
Aleksinačko selo Mozgovo zaposleni u nekim vojvođanskim i beogradskim firmama dobro znaju - po etiketama na teglama sa zimnicom koju naručuju preko sindikata. Porodica Lazić, koja vodi radionicu za pravljenje zimnice, ističe da tražnja premašuje proizvodnju.

Ta zimnica pravi se ručno, na tradicionalan način, u maloj radionici porodice Lazić koja je, radom i upornošću, za četiri godine postigla toliko da su im kapaciteti nedovoljni da podmire sve porudžbine!

Porudžbine za domaću zimnicu koje svakodnevno stižu u Mozgovo prevazilaze kapacitete male porodične radionice Nadice i Zorana Lazića

- Bukvalno ne možemo da postignemo i da proizvedemo u ovim prostorijama koliko se traži. Napominjem, kvalitet je presudan - kaže Zoran Lazić.

Do takve potražnje Lazići su stigli za samo četiri godine - od kada su odlučili da od uzgajivača prerastu u prerađivače šampinjona.

- Samo sa šampinjonima nismo mogli, tražila se domaća zimnica. Onda smo krenuli da proširujemo program i 2012. otvorili smo prerađivačku radionicu i počeli sa domaćom zimnicom - kaže Nadica Lazić.

Tako je za kratko vreme proizvodnja uvećana četiri puta, asortiman proširen na 25 proizvoda. Njihovo dobro poslovanje dobit je i za druge proizvođače povrća i voća iz tog kraja.

- Sigurnost je ovde velika, jer planiram naredne godine da povećam proizvodnju. Ove godine prodao sam Lazićima pet tona, a sledeće verovatno deset - kaže Goran Grujić, kooperant iz sela Nozrina kod Aleksinca.

Samo ove godine odavde je do Novog Sada, Beograda, Niša, Kruševca otišlo 80.000 tegli. Nadica ističe da nijedna tegla nije spremljena bez nje i pored petnaestak radnika angažovanih u sezoni. Jer, kako ističe, od rada ne beži - pogotovo, ne od onog od kojeg se veoma dobro živi.

Nadica kaže da im je radno vreme svakog dana od sedam do jedan posle ponoći. Zoran priznaje da ima dosta odricanja, nema radnog vremena, ali taj trud se isplati. Tako, uz sopstvena sredstva i pomoć projekata "Eneca" i "Fruits end berries", a najviše zahvaljujući sopstvenom radu, Lazići ne brinu za budućnost svoje troje dece.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.