Izvor: eKapija | Četvrtak, 10.12.2015.| 09:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Moguća rešenja za problematične kredite - Sporazumno finansijsko restrukturiranje kao način konsolidacije poslovanja

(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Sporazumno finansijsko restrukturiranje kao jedan od mogućih načina za rešavanje pitanja problematičnih kredita i konsolidaciju poslovanja prezentovano je privrednicima, predstavnicima banaka, advokatima i stečajnim upravnicima u Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac, navodi se na sajtu Privredne komore Srbije (PKS).

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke, i Ministarstvo privrede Republike Srbije, u saradnji sa Vladom Švajcarske koju predstavlja Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO), zajedno su pokrenuli program za unapređenje sistema nesolventnosti u Srbiji koji će smanjiti rizik i podstaći kreditiranje.

Ovaj program koji će u naredne tri godine sprovoditi Ministarstvo privrede, Ministarstvo pravde i Privredna komora Srbije imaće za rezultat kreiranje efikasnijeg sistema za rešavanje pitanja dugova u Srbiji kroz unapređenje okvira i praksi nesolventnosti, što će ujedno značiti i snažnije sprečavanje pojave problematičnih kredita i njihovo rešavanje. Posebna pažnja u programu posvećena je postupku sporazumnog finansijskog restrukturiranja i primeni medijacije u privredi.

Nermina Ljubović, direktorka Sektora za privredni sistem Privredne komore Srbije, predstavljajući rešenja utvrđena novim Zakonom o sporazumnom finansijskom restrukturiranju, posebno je istakla da je opcija sporazumnog, vansudskog finansijskog restrukturiranja prva u nizu mera koje je moguće sprovesti prema privrednom društvu u finansijskim teškoćama, radi njegovog ozdravljenja i osposobljavanja za održivo poslovanje. Druge mere koje se mogu preduzeti u istom cilju su propisane stečajnim propisima i to: unapred pripremljeni plan reorganizacije, reorganizacija u stečaju i prodaja pravnog lica odnosno imovine u postupku bankrotstva.

Dosadašnja iskustva u sprovođenju postupaka sporazumnog finansijskog restrukturiranja prezentovala je Božana Jakišić, koordinator BIS-a, Centra za usluge i posredovanje PKS. Živka Spasić, advokat, predstavila je postupak medijacije u privrednim sporovima, ukazala na značaj, prednosti, kao i potrebu šireg korišćenja ovog alternativnog načina rešavanja sporova.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.