NavMenu

Najaktivnije kompanije na srpskoj startap sceni - Od pecaroša i kozmetike, preko trgovine stokom, do građevine i zdravstva

Izvor: eKapija Četvrtak, 10.12.2015. 13:17
Komentari
Podeli
(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Srpska startap scena bila je vrlo aktivna i u 2015. godini, sa brojnim novim kompanijama, projektima i investicijama. Organizovane su konferencije i susreti na kojima su mladi preduzetnici razmenjivali iskustva, a pojedini strani fondovi i biznis akceleratori bili su zainteresovani za finansiranje ovih preduzeća koja tek počinju svoje poslovanje.
Poslovni portal "eKapija" donosi vam, u saradnji sa kolegama iz "StartIt"-a, spisak najzanimljivijih startapa u godini koja je na izmaku. Neke od njih posluju tek nekoliko meseci, ali su već postigle zavidne rezultate, dok su pojedine na tržištu nešto duže, a u 2015. godini su javnosti predstavile nove projekte - proizvode, usluge, aplikacije...

Većina se oslanja na savremene tehnologije i posluje u IT sektoru. Ipak, mnogima je to samo alat za sprovođenje svoje glavne delatnosti, pa se među najuspešnijim startapima nalaze i pecaroška zajednica, internet trgovci stokom, aplikacija za merenje učinka zaposlenih ili za organizaciju rada građevinaca, pa sve do stone lampe koja je ujedno i saksija i nekoliko kompanija koje pokušavaju da doprinesu rešavanju zdravstvenih problema.

"BuildCon" — ovaj startap je napravio alat za moderne građevince koji im pomaže da organizuju svoj rad i napravljen je upravo prema potrebama građevinskog biznisa. Četiri Beograđanina, koji već imaju preduzetničko i iskustvo poslovanja na stranom tržištu, nakon 10 meseci oblikovanja proizvoda lansirali su 16. oktobra 2015. godine prvu beta verziju koja predstavlja potpuno funkcionalan program za građevinske kompanije. Aplikacija za projektni menadžment povezuje kancelariju i gradilište i pruža konstantan uvid u stanje, ispunjenost rokova i eventualne uštede.

Kako bi ponudili svoj proizvod što pre, odlučili su da potraže partnere, investitore ili akceleratore iz inostranstva, sa željom da ubrzaju pozicioniranje u Americi, zapadnoj Evropi i na Bliskom istoku. U pregovorima su sa britanskim i američkim akceleratorom, a do postizanja konkretnog dogovora posvetiće se Srbiji sa ciljem da "Buildcon" usvoje najveće domaće građevinske firme.

"Farmia" — kompanija se bavi internet prodajom stoke i predstavlja veliku inovaciju u oblasti poljoprivrede. Trenutno posluje na tri tržišta u svetu, a kao pioniri i na globalnom nivou uskoro se pripremaju za osvajanje globalnog tržišta.

"Farmia" tim, koji vode Miloš Milić i Srđan Stupar, imao je tu sreću da provede tri meseca u Sofiji, gde je kao mlada kompanija od bugarskog akceleratora "Eleven" dobio svoju prvu investiciju. Ovaj fond je u razvoj "Farmie" uložio 50.000 EUR, uz mentorstvo i podršku partnera.

"p@c" (Personal Assistive Tracking Cloud) — nedavno nagrađen kao jedan od najboljih startapa na Balkanu, predstavlja uređaj za pomoć deci sa autizmom. Ovaj servis ima za cilj da omogući kontinuirano praćenje kretanja osobe, kao i da o trenutnom stanju informiše roditelje. Pruža mogućnost aktivnog uključivanja zajednice oko porodice, bilo da se radi o prijateljima, rođacima ili komšijama, u prevenciju i zaštitu osobe sa autizmom. S obzirom na omogućavanje kolektivne brige o detetu, ovakva vrsta podrške obećava da podigne svest o autizmu i potrebama autističnih osoba.

Dragoslav Radoičić, osnivač startapa "EuroPATC", koji je kreirao "p@c" kaže da je planirana cena uređaja između 140 i 150 EUR, dok će cena mesečne pretplate na servis iznositi između 8 i 32 EUR, u zavisnosti od vrste paketa. Potencijal proizvoda prepoznat je od strane bugarskog fonda "Eleven", koji je aprila 2015. godine u njegov razvoj uložio 25.000 EUR.

Tim planira da investiciju usmeri ka razvoju uređaja i platforme, ali i za putovanja sa ciljem promocije i umrežavanja izvan zemlje. Lansiranje finalne platforme planirano je za 2. april 2016. godine - na Svetski dan svesti o autizmu.

"WorkPuls" — aplikacija koja pomaže poslodavcima da utvrde koliko im zaposleni zaista provode vremena radeći, a radnicima omogućava da bolje organizuju svoje vreme i prate svoj rad. Zasada se koristi u 50 zemalja širom sveta, a pokrenuo ju je 23-godišnji Ivan Petrović iz Beograda pre nešto više od godinu dana.

On kaže da njemu i njegovom timu investicije nisu primarne jer su fokusirani na kreiranje zdrave samoodržive priče. U fazi su pregovora sa nekoliko fondova, a za kratko vreme su stekli poverenje kod 3.000 korisnika što im uliva poverenje da su na pravom putu.

"LoveStocks" — novi proizvod iskusnog globalnog tehnološkog preduzetnika Stefana Pajkovića koji je svoj prethodni biznis 2007. godine prodao za 50 mil USD. Ova aplikacija omogućiće investiranje u akcije počevši od 1 USD, i to zainteresovanima širom sveta, bez ikakvih brokerskih i agentskih troškova. Kao takva mogla bi da napravi revoluciju u trgovanju akcijama, čineći ga dostupnim svima i menjajući biznis model i poziciju agenata.

Za razliku od drugih proizvoda u ovoj oblasti, ideja "Lovestocks"-a nije da zarađuje od provizije za trgovinu, već od premium usluga. Žele da kroz aplikaciju privuku značajan broj korisnika koji će samu aplikaciju učiniti privlačnom brendovima čijim akcijama se trguje. Takođe razmišljaju i o načinima da malim kompanijama ponude priliku da realizuju "crowd-funding".

Postoji veliki broj platformi za trejdovanje i investiranje, ali autori "Lovestocks" ističu da su drugačiji jer su pre svega mobilna aplikacija i jer je ovaj sistem najjednostavniji od svih.

"mBrainTrain" — još jedan zdravstveni startap, fokusiran na praćenje moždanih talasa i njihovu analizu. Dobitnik nagrade za najbolju tehnološku inovaciju 2013, "mBrainTrain" je delo momaka koji su se nakon završenih doktorskih nauka u inostranstvu vratili u Beograd da pokrenu ovaj biznis i uvedu inovacije u istraživanje različitih oboljenja na mozgu, poput Alchajmera ili Parkinsona. Njihov proizvod "Smarting" predstavlja mobilni prenosivi uređaj koji u svakom momentu prati moždane talase pacijenta i šalje kompletnu sliku njegovom lekaru.

U 2014. godini ostvarili su 85.000 EUR prihoda, a u klinikama i istraživačkim centrima Evrope već se može naići na dvadesetak ovih uređaja koji su u komercijalnoj upotrebi. Tim sada planira novi proizvod, a kako bi prešli na tržište konzumerskih proizvoda, sa istraživačko-medicinskog nivoa na kome su trenutno, potreban im je ozbiljan rad i zato su trenutno u potrazi za kapitalom i mentorima.

"GrassLamp" — stona lampa koja je ujedno i "saksija" za biljke delo je srpskog tima dizajnera i preduzetnika koji su dobili nekoliko nagrada za dizajn i inovaciju, a trenutno su pokrenuli i "Kickstarter" kampanju sa ciljem da prikupe prve narudžbine. Na lampi mogu da se sade različiti tipovi trava, a u planu je i proširivanje asortimana — prodaja semena, sokovnika za travke i slično.

Ekipa "Grasslamp" intenzivno radi na prikupljanju sredstava za ostvarenje svog projekta, pa su tako pokrenuli i "Kickstarter" kampanju masovnog finansiranja (crowdfunding), koja traje još 13 dana, sa ciljem da prikupe prve narudžbine i investiciju od 50.000 USD. Paralelno rade i na "klasičnoj" potrazi za investitorima, a učestvuju i na start-up prezentacijama i takmičenjima, poput pomenutog bugarskog akceleratora "Eleven".

Samo kalup za ovu lampu prosečne veličine veći je od običnog radnog stola i teži šest tona čelika. Takav kalup ne postoji gotov, kao ni ostali alati, već se sve radi namenski i košta minimum 50.000 EUR za stonu ili 100.000 EUR za podnu lampu.

"FishingBooker" — najveća onlajn pecaroška zajednica na svetu koja je nastala u Beogradu. Ovaj startap omogućava da u 70 različitih zemalja sveta zakažete pecaroško putovanje i kapetana, a pokrenuo ga je mladi Beograđanin, diplomac ETF-a, kada je imao 24 godine.

Fokus poslovanja je na automatizaciji komunikacije između korisnika sistema, zbog čega razmatraju uvođenje 24-satne podrške, a u ovoj godini planirali su rast dodatnih 5 do 7 puta, uz oslanjanje samo na svoje resurse. Uz znatno širenje u Australiji, na Novom Zelandu i u SAD, planiraju da pokriju 50% svetskog tržišta čiju ukupnu veličinu procenjuju na 5.000 brodova namenjenih turama sportskog ribolova.

Planiraju evoluciju u digitalnu platformu za sve ljude koji se aktivno bave sportskim ribolovom, kakvih u svetu ima 100 miliona, a prvi korak na tom putu je pelcer društvene mreže na kome korisnici mogu da se hvale svojim ulovima, uz mnoge nove funkcionalnosti.

"COFA Games" — tim koji broji već 10 članova kreira prvu srpsku MOBA igru sa priličnim inovacijama za ovaj tip igara koje su poznate kako po visokoj zaradi, tako i po velikom nasilju njenih igrača. COFA Games sa svojom "Awakening of Heroes" želi da privuče na igranje pre svega ženski pol, a kao potvrdu ideje dobili su i bespovratni grant od Fonda za inovacionu delatnost koji je namenjen isključivo za razvoj proizvoda i prvi su domaći startap koji je prošao kroz program finskog akceleratora "Startup Saune".

"GlamBox" — kombinacija tradicionalnog i tehnološkog biznisa koji se prvenstveno odnosi na promociju i distribuciju. "GlamBox" lepšem polu svakog meseca donosi kutiju punu kozmetičkih poklona iznenađenja.

Ključna vrednost "Glambox"-a je iznenađenje i anticipacija šta će se naći u kutiji ovog meseca, a da i Srpkinje imaju potrebu za tim pokazuje nekoliko hiljada već prodatih kutija, ali i činjenica da "Beauty Box" koncepti postoje na velikim svetskim tržištima.

Proizvod je trenutno testiran i potvrđen na srpskom tržištu i u planu su ekspanzije — kako unutar našeg tržišta, tako i regionalno širenje. Do postojećih korisnika ekipa je dolazila uglavnom preko društvenih mreža, a u planu su i klasične forme marketinga.

Firma već od prvog dana sama sebe izdržava, a trenutno pored osnivača u timu ima još petoro zaposlenih. Ono o čemu svakako razmišljaju je i uzimanje investicije koja bi im omogućila brže širenje i rast, ali ne nauštrb građenja već sada održivog biznisa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.