NavMenu

EIB i Evropska komisija daju 82 mil EUR za modernizaciju železničkih pruga na Kosovu

Izvor: Tanjug Utorak, 08.12.2015. 12:29
Komentari
Podeli

(Foto: europa.eu)
Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska komisija (EK) opredelile su danas 82 mil EUR za početak modernizacije 148 kilometara železničkih pruga na Kosovu, i njihovo povezivanje na evropsku mrežu.

Ugovor o zajmu u iznosu od 42 mil EUR, namenjenom modernizaciji kosovskog dela evropskog železničkog koridora 10, potpisali su danas zamenik generalnog direktora EIB-a Romualdo Maša Bernuči i kosovski ministar finansija Avdulah Hoti, u prisustvu šefa kancelarije EU na Kosovu i specijalnog predstavnika EU Samuela Žbogara.

Istovremeno je saopšteno da će EU podržati ovaj projekat sa 40 mil EUR bespovratnih sredstava koja će poslužiti za pripremu i implementaciju projekta, dok je dodatnih 40 mil EUR u sklopu donacije EU potencijalno predviđeno za kasnije faze projekta.

Kako je izjavio Bernuči, ovo je prvi zajam koji je EIB odobrila javnom sektoru na Kosovu.

Projekat modernizacije zelezničkih pruga je uključen u investicioni paket koji je odobren na samitu zemalja zapadnog Balkana u Beču, avgusta 2015, unutar šireg plana Evropske unije da promoviše povezanost u regionu i sa EU.

Železnicka pruga 10 je dugačka 250 km, od čega je 148 km na Kosovu i ostatak u Makedoniji i Srbiji.

Očekuje se da modernizacija započne krajem 2016. i završi se do kraja 2020. godine, navodi se u saopštenju EIB-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.