NavMenu

Počela izrada zakona o socijalnom preduzetništvu - Cilj zapošljavanje i privredni rast Srbije

Izvor: Tanjug Utorak, 08.12.2015. 11:13
Komentari
Podeli

Pomoćnica ministra za rad Ljiljana Džuver izjavila je danas da je počela izrada zakona o socijalnom preduzetništvu, koji će doprineti otvaranju novih radnih mesta u Srbije, te da bi javna rasprava o nacrtu tog zakona trebalo da počne za nekoliko meseci.

Ona je na skupu "Biznis za dobrobit zajednice" u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji rekla da je fomirana radna grupa u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i da je trenutno izrada zakona u završnoj fazi.

- Socijalno preduzetništvo je važna tema, kao i donošenje zakona koji će omogućiti uvođenje tog koncepta- objasnila je Džuver, ističući da će taj zakon doprineti ispunjavanju ciljeva vlade da se poveća zaposlenost i privredni rast u Srbiji.

Prema njenim rečima, zakon o socijlanom preduzetništvu i formiranje socijalnih preduzeća doprineće većem zapošljavanju kategorija stanovništva kojima je teže da nađu posao.

Javna rasprava još nije počela jer su u toku pregovori sa Ministarstvom finansija o tome koliku podršku država može da pruži socijalnim preduzećima, te se razmatra više mogućnosti.

Kako je navela Džuver, takva preduzeća bi mogla da imaju lakši pristup javnim nabavkama, zatim da niži PDV, kao i da se povlastice za zapošljavanje, koje inače važe za preduzeća do juna 2016. godine, za socijalna preduzeća stalno važe.

Govoreći o stanju na tržištu rada Srbije, pomoćnica ministra za rad je istakla da su poboljšani svi bitni indikatori i da trenutna stopa zaposlenosti radno sposobnog stanovništva, od 15 do 64 godine, iznosi 51,9%. Mesta za napredovanje, ipak, ima, budući da u novim članicama EU ta stopa iznosi 62%.

U Srbiji trenutno ima više od 250.000 korisnika novčane socijalne pomoći i više od 50.000 korisnika novčane pomoći u slučaju nezaposlenosti.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić rekla je da su evropska iskustva pokazala da koncept socijalne ekonomije funkcioniše i to naročito u uslovima krize, dodavši da će ta organizacija dati svoje preporuke za uvođenje socijalnog preduzetništva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.