NavMenu

Za veće plate i penzije neophodno usvajanje izmena Zakona o budžetskom sistemu

Izvor: Dnevnik Utorak, 08.12.2015. 16:46
Komentari
Podeli

(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Da bi zaposleni u prosveti, zdravstvu, policiji, Vojsci i penzioneri naredne godine dobili obećano povećanje, poslanici Skupštine Srbije moraju po hitnom postupku usvojiti izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, piše "Dnevnik."

Kako je navedeno, od izmena tog zakonskog akta zavisi i zabrana zapošljavanja tokom naredne godine.

Pošto su mere finansijske konsolidacije sprovredene ove godine ojačale javne finansije i dale rezultate bolje od očekivanih, stvorila se mogućnost za povećanje penzija i plata u delu javnog sektora.

Međutim, do povećanja penzija od 1,25%, plata u policiji i Vojsci od 2%, ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i učeničkog standarda od 4%, visokog i višeg obrazovanja od 2%, predškolskim ustanovama od 4% i ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite od 3% ne može doći dok se postojeći Zakon o budžetskom sistemu ne izmeni i ne stvori mogućnost za isplatu.

Vlada Srbije izračunala je da za povećanje plata i penzija iz budžeta Srbije naredne godine treba izdvojiti 11,8 milijardi dinara. To je nešto manje od 100 mil EUR.

Vlada napominje da će, s druge strane, 2016. godine biti ostvarene značajne uštede u budžetu Srbije primenom Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, kojim i država, i pokrajina i opštine treba već na početku naredne godine da smanje broj zaposlenih za 14.500, a do kraja 2016. za još 20.000 zaposlenih.

Deo zaposlenih će otići u penziju, ali će ona, po računici, biti manja od plate koju su primali u državnoj službi, dok će veći deo dobiti otpremnine iz Tranzicionog fonda, koji je planiran i ove godine, ali je ostao nepotrošen, i otići na evidenciju nezaposlenih.

Oni koji dobiju državne otpremnine zbog toga što su proglašeni viškom neće imati pravo na novčanu nadoknadu Nacionalne službe za zapošljavanje pa samim tim neće biti dodatnih troškova za njih.

Očekuje se da izmene Zakona o budžetskom sistemu budu usvojene po hitnom postupku i da odmah stupe na snagu.

Izmenom Zakona o budžetskom sistemu treba i da se potvrdi rešenost države da ni naredne godine nema zapošljavanja u javnom sektoru, što je opet u skladu sa Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

U svemu ima izuzetaka pa će posla u tom sektoru svakako biti tamo gde to država proceni da je neophodno i gde se zapošljavati mora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.