Izvor: eKapija | Utorak, 08.12.2015.| 08:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kragujevac podržava razvoj preduzetništva i u 2016. godini

Poslovna ideja dva studenta Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu – proizvodnja plemenitih i kozmetičkih ulja od divlje ruže, kajsije i šljive, proglašena je za najbolju na nedavno održanom Regionalnom finalnom takmičenju za najbolju studentsku ideju u okviru Tempus projekta "WBCInno", navodi se na sajtu Grada Kragujevca. Tim povodom član Gradskog veća Dalibor Jekić organizovao je prijem za ekipu iz Kragujevca "Green Chemistry" - Marinu Miladinović i Miroslava Garića, kao i za partnere na Tempus projektu, direktora Biznis inovacionog centra Vojislava Veljkovića i koordinatora za razvoj tržišta Ivana Markovića.

Tim iz Kragujevca osvojio je novčanu nagradu od 100.000 dinara, kao i nagradu BIC-a - jednogodišnje besplatno korišćenje paketa usluga: poslovnog savetovanja, obuka, izrade poslovnog plana, poslovni prostor i ostale usluge potrebne za realizaciju poslovne ideje shodno partnerskom ugovoru na Tempus projektu.

Zahvaljujući se na podršci Miroslav Garić je objasnio da je reč o retkim kozmetičkim uljima koja se koriste protiv bora, strija, opekotina, psorijaze i drugih kožnih problema. Najinteresantnije je što kao sirovinu za proizvodnju ulja koriste otpad industrije džemova i drugih voćnih proizvoda. Odgovarajući na pitanje kako su postali preduzetnici Marina Miladinović kaže da je njihova ideja prva takve vrste u Srbiji i da se proizvodnjom tog ulja ne bavi niko u našoj zemlji. Ističu da im je pomoć i podrška koju su dobili u BIC bila od velike korsiti.

Čestitajući na uspehu Jekić je naglasio da je Biznis inovacioni centar upravo osnovan za podršku inovativnim idejama. Grad Kragujevac će u narednoj godini iz budžeta opredeliti deset miliona dinara za podsticaj preduzetništva – istakao je Jekić i iskoristio priliku da pozove sve mlade ljude da se polako pripremaju za konkurs koji će biti raspisan naredne godine.

- Projekat "Započni sopstveni posao" dao je odlične rezultate u prethodnom periodu i zato smo odlučili da zaživi ponovo u 2016. godini.

BIC je, prema rečima direktora Vojislava Veljkovića, dao svoj doprinos u razvoju ove i mnogih drugih poslovnih ideja i sa tom praksom nastaviće i ubuduće. On je naveo da je tim iz Kragujevca najbolji među 80 studentskih timova, jer treba imati u vidu da je regionalnom prethodilo i takmičenje na lokalnom nivou.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.