Izvor: Beta | Ponedeljak, 07.12.2015.| 15:50

Novi zakon o GMO neophodan za članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Srbija je uz Bosnu i Hercegovinu i Belorusiju jedina zemlja Evrope koja nije članica Svetske trgovinske organizacije (STO), a osnovni razlog za to je što odbija da usvoji novi zakon o genetski modifikovanim organizmima (GMO), rečeno je danas na skupu o značaju članstva u STO za pristupanje EU.

Uslov za STO, ali i za članstvo u EU, jeste uklanjanje otvorene zabrane prometa genetski modifikovanih proizvoda, dok uzgoj može biti i zabranjen.

Na skupu je rečeno i da Srbija ima načine da se zaštiti od priliva GM proizvoda raznim merama, poput složenih procedura za registraciju.

Izvor iz Ministarstva trgovine naveo je da Srbija može da uvede visok nivo zaštite poput EU, u kojoj se gaji samo jedna GM kultura u samo pet zemalja, a mogućnost zvanične zabrane uzgoja iskoristilo je 19 zemalja, od čega 17 na celoj teritoriji.

Na pitanje da li je moguće da neka članica STO kojoj je promet GMO značajan traži od Srbije da snizi standarde zaštite, u Ministarstvu trgovine navode da bi Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU mogla da dobije i pomoć Brisela za rešavanje tog problema.

Pristupanje STO je važno za privlačenje investitora jer pruža predvidljivost i efikasan način rešavanja sporova, a ključni je element i za poglavlje 30 u pregovorima sa EU, u kojem se obradjuju ekonomski odnosi sa inostranstvom, navode predstavnici "ISAC" fonda koji sutra u Beogradu organizuje konferenciju "Pristupanje Srbije STO i procesu pregovora sa EU".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.