NavMenu

Crna Gora za devet meseci 2015. od turizma prihodovala 775 mil EUR

Izvor: RTCG Petak, 04.12.2015. 10:48
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Đelić)
Prihod od turizma u Crnoj Gori za devet meseci iznosi 775 mil EUR, što je 9,7% više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopštio je direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom u Ministarstvu turizma Marko Petričević i dodao da je bilo 12,99% više turista i 15,55% više noćenja nego u prošloj godini.

- Uočava se trend da ljudi sve duže ostaju u Crnoj Gori, što je preduslov da sezona bude berićetna u smislu finansijskih pokazatelja - rekao je Petričević i dodao da "ako se nastavi dobar trend rasta u nastupajućoj zimskoj turističkoj sezoni se očekuje od 350 hiljada do 400 hiljada noćenja što bi generisalo više od 20 mil EUR prihoda".

Prema njegovim rečima, struktura gostiju u zimskoj sezoni je takva da evropske zemlje čine 27% kada se radi o broju gostiju, vanevropske zemlje 32%, Srbija 18%, Rusija i zemlje te regije sa 14%.

- Plan pripreme sadrži sve aktivnosti koje se preduzimaju kako bi se eliminisali mogući problemi i stvorili uslovi za postizanje zadovoljavajućih rezultata. Dat je pregled aktivnosti koje treba preduzeti i u primorskim opštinama tokom zimskih meseci kako bi se produžila sezona i postepeno izgubila granica između letnje i zimske sezone - objasnio je Petričević.

Za deset meseci ove godine, zaključno sa oktobrom, bilo je 1,66 miliona gostiju, što je 13% više nego u istom periodu prošle godine. Noćenja je bilo 10,87 miliona ili 16% više nego prošle godine.

- Ovogodišnja letnja sezona je bolja nego prethodna ali se i dalje suočavamo sa izazovima među kojima su visoka sezonalnost, opterećenje na infrastrukturu, buka, nedostatak parkinga, objekti privremenog karaktera - objasnio je Petričević.

Vlada je, kako je kazao, donela zaključke kako prevazići sve te probleme u narednoj sezoni. - Odnose se pre svega na poboljšanju dostupnosti, diverzifikaciju ponude, smanjenje sezonalnosti i ravnomerni regionalni razvoj upravo kroz razvoj posebnih oblika turizma - zaključio je Petričević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.