NavMenu

Jaka privreda Zapadnog Balkana uslov za ekonomski održivo proširenje EU

Izvor: eKapija Petak, 04.12.2015. 10:23
Komentari
Podeli
Evropska narodna partija organizovala je u Evropskom parlamentu u Briselu sastanak posvećen Strategiji razvoja malih i srednjih preduzeća na Balkanu i ulozi EU u tom procesu. Događaju su prisustvovali poslanici EP, drugih EU institucija, evropske poslovne zajednice, kao i Privredne komore Srbije, navodi se na sajtu PKS.

- Biti kandidat za članstvo u EU znači da svi propisi i politike o kojima odlučuje Unija direktno utiču i na poslovnu zajednicu u regionu. Važno je da Evropski parlament, komisija i druge EU institucije čuju i naš glas - rekao je Zdravko Ilić, direktor predstavništva PKS u Briselu obraćajući se učesnicima skupa u Evropskom parlamentu.

Mala i srednja preduzeća na Balkanu, po rečima Ilića, suočavaju se sa problemima skoro istim kao i kompanije u EU. Zajedničke aktivnosti na pronalaženju rešenja doprinose efikasnosti i ekonomski održivom procesu proširenja. Poslovna zajednica u regionu veoma je aktivna. Povezali smo se regionalno i uključili u Berlinski proces, gde nudimo konkretna i zajednička rešenja kroz Komorski investicioni forum koji okuplja sve privredne komore Zapadnog Balkana, kao i Hrvatske i Slovenije, rekao je Ilić.

David Miler, član kabineta komesara Johanesa Hana, predstavio je Izveštaj o napretku iz ekonomske perspektive. Komisija predviđa ekonomski rast u regionu u narednom periodu, ali ukazuje na sistemske probleme kao što su slab pristup izvorima finansiranja za MSP sektor, nezaposlenost mladih i drugi. Države Zapadnog Balkana, ističe Miler, moraju da naprave ravnotežu između strukturnih reformi i podrške privatnim sektoru kako bi obezbedile održiv rast i otvorile nova radna mesta. Evropska komisija podržava napore kroz pretpristupne fondove i naglašava da države članice moraju biti primer za kandidate, poruka je zvaničnika EK.

Na sastanku u EP istaknut je značaj dualnog obrazovanja, kao i podrške mladim ljudima kako bi se sprečio odliv mozgova, jedan od najvećih izazova i za kandidate i za EU. Eduard Kukan, poslanik u EP i kopredsedavajući u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom pozdravio je poruku da EU institucije u svojim odlukama moraju uzeti u obzir i efekte na Zapadnom Balkanu. Ekonomski razvoj je preduslov stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, a mala i srednja preduzeća, otvaranje privreda, saradnja i trgovina su ključni faktori rasta, istaknuto je u Briselu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.