NavMenu

Počinje "Hakaton 2015", dvodnevni maraton dobrih ideja - Učesnici pretaču državne podatke u mobilne i web aplikacije

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.12.2015. 20:05
Komentari
Podeli
(Foto: Maksim Kabakou/shutterstock.com)
Otvoreni podaci državnih institucija biće uobličeni u kreativne i korisne mobilne i veb aplikacije na predstojećem "Hakatonu 2015" – dvodnevnom takmičenju i maratonu ideja, koji će od 4. do 6. decembra u prostorijama domaće IT zajednice StartIt u Savskoj ulici broj 5 u Beogradu, okupiti najeminentnije IT aktiviste, dizajnere i programere.

Aplikacija uz pomoć koje ćete moći da utvrdite najpre svoju tačnu lokaciju, a zatim i precizan stepen zagađenja na mestu na kojem se nalazite… potom digitalna mapa crnih tačaka u saobraćaju u Beogradu - udesa sa brojem učesnika nezgode, tačnim datumom i vremenom - osmišljena kao putokaz i alat za povećanje bezbednosti svih vozača… kao i informacije o školama i fakultetima... samo su neka od rešenja za upotrebu otvorenih podataka koja će učesnici razvijati u toku takmičenja.

Institucije koje su otvorile podatke koji će biti korišćeni su: Agencija za lekove i medicinska sredstva, Agencija za zaštitu životne sredine, Uprava za javne nabavke, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ovogodišnji "Hakaton" počeće u petak 4. decembra u 17 časova i trajaće punih 48 sati, tokom kojih će učesnici, podeljeni u timove imati priliku da osmisle i programiraju svoje aplikacije. Nakon dva dana kreativnosti i maratonskog rada, skup će biti završen ocenama žirija i proglašenjem tri najbolja tima koja su se posebno istakla svojim rešenjima.

Stručni žiri "Hakatona 2015" čine Marija Kujačić, načelnica odeljenja za sprovođenje i podršku u Direkciji za elektronsku upravu, Irena Cerović, portfolio menadžerka za reformu javne uprave i vladavinu prava u kancelariji UNDP u Beogradu, Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa internet zajednicom u Registru nacionalnog internet domena Srbije, Đorđe Krivokapić, asistent na predmetima Poslovno pravo i Pravne osnove informacionih sistema na Fakultetu organizacionih nauka i Viktor Štrbac, PR ekspert u "Telekomu Srbije".

Specijalni gosti ovogodišnjeg "Hakatona 2015" biće Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu, zahvaljujući čijem zalaganju su državne institucije otvorile svoje podatke i ustupile ih učesnicima ovogodišnjeg skupa.

Najbolja rešenja "Hakatona" biće prezentovana na konferenciji "Otvoreni podaci za efikasnost, odgovornost i razvoj" u utorak 8. decembra u beogradskom hotelu "Crowne Plaza".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.