Izvor: eKapija | Četvrtak, 03.12.2015.| 20:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinje "Hakaton 2015", dvodnevni maraton dobrih ideja - Učesnici pretaču državne podatke u mobilne i web aplikacije

(Foto: Maksim Kabakou/shutterstock.com)
Otvoreni podaci državnih institucija biće uobličeni u kreativne i korisne mobilne i veb aplikacije na predstojećem "Hakatonu 2015" – dvodnevnom takmičenju i maratonu ideja, koji će od 4. do 6. decembra u prostorijama domaće IT zajednice StartIt u Savskoj ulici broj 5 u Beogradu, okupiti najeminentnije IT aktiviste, dizajnere i programere.

Aplikacija uz pomoć koje ćete moći da utvrdite najpre svoju tačnu lokaciju, a zatim i precizan stepen zagađenja na mestu na kojem se nalazite… potom digitalna mapa crnih tačaka u saobraćaju u Beogradu - udesa sa brojem učesnika nezgode, tačnim datumom i vremenom - osmišljena kao putokaz i alat za povećanje bezbednosti svih vozača… kao i informacije o školama i fakultetima... samo su neka od rešenja za upotrebu otvorenih podataka koja će učesnici razvijati u toku takmičenja.

Institucije koje su otvorile podatke koji će biti korišćeni su: Agencija za lekove i medicinska sredstva, Agencija za zaštitu životne sredine, Uprava za javne nabavke, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ovogodišnji "Hakaton" počeće u petak 4. decembra u 17 časova i trajaće punih 48 sati, tokom kojih će učesnici, podeljeni u timove imati priliku da osmisle i programiraju svoje aplikacije. Nakon dva dana kreativnosti i maratonskog rada, skup će biti završen ocenama žirija i proglašenjem tri najbolja tima koja su se posebno istakla svojim rešenjima.

Stručni žiri "Hakatona 2015" čine Marija Kujačić, načelnica odeljenja za sprovođenje i podršku u Direkciji za elektronsku upravu, Irena Cerović, portfolio menadžerka za reformu javne uprave i vladavinu prava u kancelariji UNDP u Beogradu, Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa internet zajednicom u Registru nacionalnog internet domena Srbije, Đorđe Krivokapić, asistent na predmetima Poslovno pravo i Pravne osnove informacionih sistema na Fakultetu organizacionih nauka i Viktor Štrbac, PR ekspert u "Telekomu Srbije".

Specijalni gosti ovogodišnjeg "Hakatona 2015" biće Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu, zahvaljujući čijem zalaganju su državne institucije otvorile svoje podatke i ustupile ih učesnicima ovogodišnjeg skupa.

Najbolja rešenja "Hakatona" biće prezentovana na konferenciji "Otvoreni podaci za efikasnost, odgovornost i razvoj" u utorak 8. decembra u beogradskom hotelu "Crowne Plaza".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.