NavMenu

Potpisan Memorandum o namerama sa kompanijom "Lear" - "Delphi" planira kupovinu fabrike u Novom Sadu

Izvor: Tanjug Petak, 04.12.2015. 08:10
Komentari
Podeli
(Foto: Kritchanut/shutterstock.com)
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je u četvrtak da je sa američkom kompanijom "Lear" potpisan Memorandum o namerama kojim ta kompanija pokazuje zainteresovanost za investiranje u Novom Sadu. Vučević je rekao da memorandum nije dostupan javnosti na insistiranje investitora, ali da on suštinski sadrži zainteresovanost kompanije "Lear" da otvori fabriku u kojoj bi bilo zaposleno najmanje 2.000 ljudi.

- Nadam se da ćemo do kraja decembra uspešno završiti pregovore oko ugovora, jer ima nekoliko ugovora od kojih je najvažniji podrška Vlade Srbije, odnosno SIEPA-e za otvaranje novih radnih mesta, a Grad Novi Sad sa svoje strane sprema podsticajne mere u smislu opremanja pozicije industrijske radne zone i proizvodne hale u kojoj bi ta kompanija radila - rekao je Vučević.

On je podsetio da je druga američka kompanija, "Delphi", već u Novom Sadu iznajmila jednu privatnu halu i da je izvršila obuku dela zaposlenih u svom pogonu u Rumuniji te da pregovara sa jednom takođe privatnom kompanijom oko kupovine fabrike u Novom Sadu.

- Ukoliko to bude realizovano biće to sjajna vest za sve građane Novog Sada. Nadam se samo da ćemo uspešno odgovoriti zadatku u smislu pronalaženja radnika koje te kompanije potražuju pošto će se raditi o većem broju - istakao je Vučević.

Prema njegovim rečima, napravljen je veliki iskorak napred u pogledu dolaska investitora, jer, kako je naglasio, Novi Sad nikada nije bio bliže dolasku tako velikog investitora u oblasti proizvodnje, a ovde se radi o velikim renomiranim svetskim proizvođačima iz oblasti autoindustrije.

- Pregovori nisu jednostavni i zbog toga ne razumem pojedine političke činioce kada stvaraju atmosferu koja treba da utiče negativno na dolazak investitora u Novi Sad. To je zaista pitanje odgovornog ponašanja prema svom gradu i svojoj zajednici. Nadam se da ćemo uspešno završiti pregovore, jer bi to bio ogroman uspeh za Novi Sad i sigurno posle najmanje tri decenije to bi bio prvi put da dođe neka strana kompanija i da u oblasti proizvodnje otvori nekoliko hiljada radnih mesta - rekao je Vučević.

On je napomenuo da bi pored nekoliko hiljada neposredno zaposlenih još najmanje isti broj bio indirektno uposlen obavljajući usluge koje su neophodne, a podstaknut bi bio i rad gradskog prevoza.

Vučević je naglasio da bi za Novi Sad u svakom pa i političkom smislu bio znacajan dolazak američkog investitora, pored ruskog "Gazprom Nefta", odnosno NIS-a.

"Lear" je američka kompanija koja se bavi proizvodnjom presvlaka za automobilska sedišta i električnih kablova za autoindustriju, a u 34 zemlje sveta zaposljava više od 132.000 radnika. Sedište kompanije je u Mičigenu u SAD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.