NavMenu

Jagma za surutkom u svetu - investicija "Jersey" obećava veliku isplativost

Izvor: eKapija Sreda, 03.10.2007. 15:04
Komentari
Podeli

Saša PetrovićSaša Petrović

Upotrebna vrednost surutke u prahu je izuzetno velika i "Jersey" neće moći, kada u martu naredne godine krene u proizvodnju, da zadovolji ni 30% potreba domaćeg tržišta.

Prema rečima Saše Petrovića, direktora knjaževačke Fabrike sira "Jersey", koja je započela izgradnju postrojenja za sušenje surutke i mleka (prvog ove vrste u Srbiji i okruženju), surutka je i u svetu deficitiran proizvod što potvrđuje i njena tržišna cena koja se kreće oko 2 EUR po kilogramu.

- Jedna italijanska kompanija, koja se bavi trgovinom, već je stupila u kontakt sa nama u želji da već sada otkupi celokupnu proizvodnju. To bi praktično značilo da bismo mi, kada krenemo sa proizvodnjom, radili samo za nju. Mislim da nećemo pristati na to - kaže Petrović.

Surutka se koristi, kako u prehrambenoj i konditorskoj, tako sve više i u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Toliku upotrebnu vrednost duguje upravo velikoj količini organskih materija koje sadrži u sebi, a laktoza i proteini su najznačajniji.

- Proteini surutke odlikuju se visokim sadržajem esencijalnih aminokiselina, velikom hranljivošću i dobrom svarljivošću, pa su uz proteine jaja, najvredniji proteini za ljudsku ishranu. Međutim, proteini surutke su u velikoj prednosti u odnosu na proteine jaja zbog praktičnog odsustva holesterola. Zbog toga se surutka u prahu dosta koristi u prehrambenoj i konditorskoj industriji, kao aditiv za hleb, kekseve, komercijalna peciva, pojedine mesne prerađevine... - objasnio je Petrović.

Surutka je, inače, tečnost koja nastaje kao nus proizvod u procesu proizvodnje sira i drugih proizvoda od mleka. Iako su njene lekovite vrednosti poznate odavno, sve do polovine 20. veka, ona je u mlekarskoj industriji važila isključivo kao otpadni proizvod. Danas se dosta koristi u medicinske svrhe.

- Surutka u prahu se koristi u proizvodnji lekova za poboljašanje imunološkog sistema. Oboleli od AIDS koriste lekove koji se proizvode od surutke u prahu, kao i pacijenti pod radio i hemoterapijom. Brojna ispitivanja su pokazala da proteini surutke preventivno deluju protiv raka dojke i debelog creva. Dokazano je, takođe, da surutka snižava nivo holesterola, reguliše krvni pritisak i medicina i farmacija to koriste.

Rezultati istraživanja koje su juna 2007. godine obavili stručnjaci Naučnog instituta za kvalitet i prehrambene tehnologije u Njujorku, pokazale su da se u zemljama u razvoju danas prerađuje svega 12% od ukupne količine surutke proizvedene u svetu, a manje od 10% surutke proizvedene u tim državama.

U našoj zemlji se ne iskorišćava više od 85% surutke nastale u domaćoj industriji.

Primera radi, najrazvijene zemlje EU, SAD, Australija i Novi Zeland danas prerađuju 88% ukupne količine surutke koja se proizvodi širom sveta. Ove države, ne samo da prerađuju sve količine surutke nastale u njihovim industrijama, već svakodnevno uvoze surutku iz zemalja u razvoju, prerađuju je i potom izvoze u iste te zemlje.

Apsolutni lider u ovoj vrsti biznisa su SAD, koje prerađuju svu surutku poizvedenu na svom tlu. U poslednjih 5 godina, Amerika je od ovog posla zaradila nekoliko desetina milijardi USD - višestruko više od izvoza sira.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.