NavMenu

Banke prate preporuke ministarstva u vezi sa kreditima u "švajcarcima"

Izvor: Tanjug Četvrtak, 03.12.2015. 09:24
Komentari
Podeli
(Foto: Mike VON BERGEN/shutterstock.com)
Banke prate preporuke Ministarstva finansija u vezi sa građanima koji su se zadužili u švajcarskim francima, izjavio je u sredu, 2. decembra 2015. godine, predsednik Udruženja banaka Srbije (UBS) Goran Pitić i dodao da veruje da će svaka banka nastojati da izađe u susret najugroženijima.

- Verujem da će, u skladu sa preporukama i svojom poslovnom politikom, svaka banka odreagovati i još jednom proći kroz svoj portfolio kako bi našla način da pomogne eventualno onima koji su socijalno ugroženi - rekao je Pitić Tanjugu.

On je rekao da će banke pogledati da li je moguće još jednom proći kroz modele koji su ponuđeni, kako bi se našlo i optimalnije rešenje za one koje je ministarstvo "izlistalo kao one o kojima bi trebalo povesti računa".

Pitić je rekao da ovih dana nije bilo sastanka UBS tim povodom jer postoji Radna grupa koja sarađuje sa resornim ministarstvom, u kojoj učestvuju i pojedine banke.

Upitan da komentariše to što dužnici u švajcarcima ne žele da prihvate ciljana rešenja za najugroženije već traže sistemsko rešenje, Pitić podseća da je sistemsko rešenje već ponuđeno kroz četiri modela Narodne banke Srbije (NBS).

- Ti modeli se odnose na sve koji su zaduženi u švajcarskoj valuti. To je u datom trenutku premerilo sve rizike za bankarski sektor i za sve klijente, i to ne samo one zadužene u francima, već su uzeti u obzir i ostali rizici koji postoje u sistemu - rekao je Pitić koji je i predsednik Upravnog odbora Societe General banke.


Prema njegovim rečima, nije ni moguće sagledati valutna kretanja koja bi mogla da se dogode.

- Franak je ojačao u ovom periodu, a setimo se da je u godinama iza nas bio dosta slabiji. Pitanje je šta će se dogoditi u godinama pred nama - istakao je on.

Pitić je rekao da smatra da su rešenja koja su data u prvom naletu sa NBS, uključujući i odluku o poštovanju svih elemenata ugovora i ozbiljnom trošku koje su banke podnele po tim osnovama, zaduženi direktno osetili.

- Te odluke su bankama donele trošak veći od 50 mil EUR, a klijenti su to direktno osetili. Mislim da je to okvir u kojem je rešenje postavljeno i koji se odnosi na sve koji su se zadužili u švajcarskim francima - zaključio je Pitić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.