NavMenu

Nema gradnje gondole na Zlatiboru dok se ne reši spor o dodeli zemlje PK "Zlatibor"

Izvor: Tanjug Četvrtak, 03.12.2015. 15:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Parezanović)Ilustracija
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je u sredu da prvo treba rešiti spor oko dodele zemljišta poljoprivrednom kombinatu "Zlatibor" da bi na toj planini mogla da se gradi gondola.

Mihajlović je tokom posete Zlatiboru i razgovora sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem rekla da je rešenje o dodeli zemljišta PK "Zlatibor" poništeno, da se vodi krivični postupak protiv ljudi iz Ministarstva građevinarstva koji su blisko povezani sa ljudima iz tog kombinata. Ona je dodala da je predmet vraćen na razmatranje katastru prvog stepena, koji treba da taj spor i reši.

- Na delu tog zemljišta treba da se gradi i gondola. Niko nema ništa protiv izgradnje gondole, ali sve mora biti u skladu sa zakonom. Da bi moglo da se gradi prvo mora biti rešeno pitanje zemljišta PK "Zlatibor" - rekla je ministarka Mihajlović.

Potpredsednica vlade je ranije izjavila da je država zaštitila javni interes kad se radi o zemljištu PK "Zlatibor" i da će sve u vezi sa njegovom privatizacijom biti vraćeno na razmatranje.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je letos izdalo rešenje toj privatnoj firmi kojim je dozvolilo upis svojine nad 2.213 hektara zemljišta, koje je ranije bilo u državnom vlasništvu. Mihajlović je tada rekla da spornih 2.213 hektara zemljišta po novom zakonu niko neće moći da dobije bez naknade.

Stamatović je tada rekao da 2003. godine, kada je privatizovan PK "Zlatibor", predmet privatizacije nije bilo zemljište koje je koristio taj kombinat, već objekti i sve ono što je činilo društveni kapital. On je tvrdio da su kombinat i njegovu imovinu novi vlasnici kupili za milion evra i da im se rešenjem ministarstva dalo u vlasništvo više od 2.213 hektara čija je tržišna vrednost 4 mlrd EUR.

Ministarstvo je nakon toga formiralo radnu grupu koja je ispitala to rešenje koje je poništeno.

Isplativije da autoput ne ide preko Zlatibora

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Ministarka Zorana Mihajlović je sa predsednikom opštine Čajetina razgovarala o putnoj infrastrukturi i najavila da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture naredne godine uložiti 10 mil EUR u prilazne puteve Zlatiboru.

- Ova Vlada nije donela odluku da autoput ne ide preko Zlatibora. Mi smo samo potvrdili odluku prethodnih vlada posle ekonomskih, finansijskih i ekoloških analiza da je isplatljivije, kraće i ekološki prihvatljivije zbog Tare i Uvca da autoput ide preko Peštera - rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da će se naći način da se Zlatibor bolje povežemo sa ostatkom Srbije.

Mihajlović je na Zlatiboru najavila i da će naredne godine početi rekonstrukcija Fabrike vode u Užicu.

- Reviziona komisija Ministarstva građevinarstva je odobrila projekat rekonstrukcije u vrednosti od 5,3 mil EUR. Radovi će se izvoditi u dve faze, a sredstva za prvu fazu od 3,2 mil EUR obezbeđena su i planirana u budžetu Vlade za 2016. godinu - rekla je ministarka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.