Izvor: Tanjug | Sreda, 02.12.2015.| 12:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Klivlend podiže spomenik Supermenu

Gradske vlasti Klivlenda nameravaju da podignu spomenik Supermenu u časti dvojice studenata iz ovog grada u Ohaju, iz čije je mašte nastao populari superheroj.

Čelična skulptura, visoka četiri metra, koja će biti ukrašena kristalima "kriptonita", delo je američkog vajara Dejvida Deminga i biće postavljena na obalama jezera Iri.

Klivlend polaže pravo na slavnog strip junaka jer su ga izmislila dva njegova sugrađanina - Džeri Sigel i Džo Šuster koji su se upoznali još u lokalnoj gimnaziji 1933, dok je Šusterova supruga, Džoana, takođe rodom iz ovog grada, poslužila kao model za Supermenovu devojku Lois Lejn.

Spomenik oštrih geometrijskih formi, koji će grad koštati oko 3 mil USD, biće postavljen tokom 2017. godine.

Iako jedinstvena, ova počast nije bez presedana. Mnogi gradovi su podigli statue fiktivnim heroima - u Filadelfiji je više od dve decenije stajao spomenik bokseru Rokiju Balboi, junaku istoimenog filma, u njujorškom Central parku već 50 godina postoji spomenik junacima romana "Alisa u zemlji čuda" Luisa Kerola, a u Londonu i Moskvi skulptura Šerloka Holmsa, čuvenog detektiva nastao iz pera Artura Konana Dojla.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.