Izvor: RTS | Sreda, 02.12.2015.| 09:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Slovenija i Srbija potpisale sporazum o vojno-tehničkoj saradnji

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i slovenačka ministarka Andreja Katič potpisali su u utorak, 1. decembra 2015. godine u Ljubljani sporazum o vojno-tehničkoj saradnji dve države. Sporazum će omogućiti tesniju saradnju u oblasti vojne logistike i industrije.

Nakon potpisivanja sporazuma slovenačka ministarka rekla je da se nada podsticanju saradnje istraživačkih, tehnoloških i privrednih subjekata u oblasti naoružanja, opreme, istraživanja i razvoja naoružanja i druge opreme, saopšteno je iz slovenačkog Ministarstva odbrane.

Za tu i saradnju u oblasti standarizacije, kodifikacije, sistema kvaliteta i razmeni stručnjaka, kao i usluga i osposobljavanja i obrazovanja kadrova biće formirana posebna radna grupa, a sa konkretnim projektima će se moći kandidovati i za sredstva Evropske odbrambene agencije.

U razgovorima je istaknuta uspešna saradnja u oblasti odbrane, koju je potrebno ojačati, osposobljavanjem dve vojske na zajedničkim vojnim vežbama, osposobljavanjem jedinica za specijalno delovanje, vojnog alpinizma, logistike i podoficirskog kadra.

Ministri su razgovarali i o saradnji u međunarodnim operacijama, gde je naglasak Slovenije na saradnji u Kforu i Altei u BiH, a u Beogradu deluje oficir Vojske Slovenije u vojnoj kancelariji za vezu sa programom Partnerstvo za mir.

Ministri su razgovarali i o migrantskoj krizi, gde slovenačka vojska sarađuje sa civilnom zaštitom i policijom u logističkoj podršci i zaštiti državne granice.

Srpski ministar odbrane u sredu, 2. decembra nastavlja posetu Sloveniji razgledanjem centra saveza NATO za ratovanje u planinama i susretom sa pripadnicima 132. gorskog puka Vojske Slovenije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.