Izvor: eKapija | Sreda, 02.12.2015.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zakon o ozakonjenju stupio na snagu - Za što kraće vreme ozakoniti što više bespravno izgrađenih objekata

Novi propisi o legalizaciji objekata, Zakon o ozakonjenju, stupili su na snagu i, kako najavljuju predstavnici vlasti, već ove nedelje krenuće i primena u praksi.

Cilj je da se za što kraće vreme ozakoni što više bespravnih objekata, po što nižim cenama, kako bi se konačno znalo šta je čije u Srbiji. Ovim zakonskim rešenjem, koje je pružilo šansu svima, kako su rekli u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, podvlači se crta i novih šansi i rokova – neće biti.

Predmet ozakonjenja su sva zdanja za koja su podneti zahtevi za legalizaciju do 1. februara 2014. godine. Ali i objekti za koje nije podnet zahtev za legalizaciju po važećim propisima, a izgrađeni su do jula ove godine – kada je završeno satelitsko snimanje Srbije. Svima koji sada počnu da grade na divlje, kako bi iskoristili vreme do primene novog zakona, ti objekti neće biti legalizovani, a stanje će biti provereno na terenu ortofoto snimcima, piše "Politika".

- Vlasnici bespravnih stanova koji ne budu hteli da ih legalizuju po novom Zakonu o ozakonjenju, a nije ih moguće srušiti, pored toga što će morati da plaćaju porez na imovinu, neće moći da ih prodaju niti će takvi stanovi moći da se naslede ili poklanjaju - kaže državni sekretar u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

To će važiti ne samo za stanove već i lokale, garaže i druge delove objekata koji ne mogu da se ozakone,ili njihovi vlasici iz nekog razloga to ne žele da urade, a ne mogu da sruše.

- Predviđeno je da u toj situaciji građevinski ispektor dostavi nadležnoj Poreskoj upravi rešenje u rušenju sa napomenom da se objekat ne može rušiti, tako da se taj stan stavi u sistem poreza. Vlasnik će za taj stan plaćati porez na imovinu, a druga sankcija je da se to rešenje dostavlja Republičkom geodetskom zavodu koji je u obavezi da upiše zabranu raspolaganja - precizirala je Damnjanović.

Ona je ukazala da će ti vlasnici imati "zarobljenu nepokretnost", jer će biti upisana zabeležba o zabrani otuđenja i zabrani drugih vidova raspolaganja.

Kompletan tekst zakona pročitajte u PDF fajlu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.