Izvor: eKapija | Utorak, 01.12.2015.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

Organski otpad značajan mogući izvor energije - Biomasa u Srbiji još uvek nedovoljno iskorišćena

(Foto: smereka/shutterstock.com)
Gaetano Masara, izvršni direktor kompanije "General Electric" za jugoistočnu Evropu, izjavio je da su "dostupnost i mogućnosti prirodnih energetskih resursa i najnaprednije tehnologije veoma važni faktori ekonomskog rasta i razvoja jedne zemlje, njene ekonomije i celokupnog društva".

- Organski otpad jeste energija koju treba iskoristiti. Mi želimo da identifikujemo taj "Waste-to-Energy" potencijal u Srbiji i potrebu za energijom, ali i da definišimo moguću rutu ka uspešnom razvoju projekta generisanja energije iz biogasa u skladu sa postojećim uslovima i regulativama - naveo je on na konferenciji na temu "Trendovi i izazovi na tržištu biogasa u Srbiji".

Cilj konferencije, održane pod pokroviteljstvom kompanije "General Electric", pored uspostavljanja dijaloga o proizvodnji i upotrebi biogasa pružanja informacija o troškovima i koristima, izazovima i iskustvima, bio je da udruži sve relevantne igrače, kako bi se razgovaralo o najboljem pristupu ka efikasnom korišćenju energije i iskorišćenju dostupnih podsticajnih mera, i na taj način podstakla realizacija prekopotrebnih projekata generisanja energije iz biogasa.

Profesor iz Banjaluke Petar Gvero kaže da je Srbija zavisna od uvoza energenata, dok istovremeno biomasa u energetskom bilansu Srbije učestvuje tek sa oko 1%.

Predstavnik Srpske asocijacije biogasa Danko Vuković rekao je da put od ideje do konačne realizacije postrojenja na biomasu traje 2-3 godine. Takođe, dodao je on, kapaciteti Srbije, kada je biomasa u pitanju iznose oko 30-50 MW i sve preko toga bi moglo da dovede do "zagušenja" na tržištu.

Na konferenciji je bilo reči o tome kako efikasno iskorišćenje adekvatnih podsticajnih mehanizama stvara prednosti za energetski i ekonomski sektor države, ali i za poljoprivrednike i predstavnike relevantnih industrija i organizacija.

Ovom prilikom takođe su predstavljene i studije slučaja o ispunjavanju uslova za dobijanje finansijske podrške za projekte ove prirode, kao i o razvoju projekata biogasa po ESCO modelu.

Jedna od tema bila je i implementacija programa za uklanjanje i obrađivanje ogranskog otpada, kao i korišćenje biogasa u poljoprivredi i prehrambenoj industriji kao alternativnog izvora obnovljive energije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.