Izvor: Beta | Utorak, 01.12.2015.| 14:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Niška kompanija "Jugo-Impex E-reciklaža" reciklirala skoro 13.000 tona opasnog otpada

(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Preduzeće "Jugo-Impex E-reciklaža" iz Niša na dobrom je putu da ove godine reciklira skoro 13.000 tona elektronskog i električnog otpada, što je za 30% više nego prošle godine, izjavio je danas direktor tog preduzeća Ninoslav Milenković.

Milenković je agenciji Beta rekao da je "E-recilaža" kao produkt prerade elektronskog i električnog otpada ove godine izvezla na dalju preradu u Nemačku 30 tona freona i oko 30 tona kondenzatora, a u Holandiju 800 tona olovnog stakla.

- Reč je o gasu i proizvodima koji veoma štetno deluju na životnu sredinu. Samo jedan kondenzator može da zagadi čitav ar zemlje - istakao je Milenković.

On je naglasio da reciklažna industrija u Srbiji ima velike potencijale za razvoj, ali problem i dalje predstavlja to što preduzeća koja se bave reciklažom opasnog otpada nadoknadu dobijaju otprilike 15 meseci nakon započetog posla.

- Moramo tokom čitave godine da sami finansiramo prikupljanje i preradu opasnog otpada pošto se konkurs za isplatu nadoknade raspisuje tokom godine, a sredstva dobijaju par meseci po okončanju konkursa - istakao je Milenković.

Prema njegovim rečima, troškovi prikupljanja i reciklaže električnog i elektronskog otpada su izuzetno veliki, jer samo "E-reciklaža" u lancu prikupljanja i prerade ima stalno angažovanih oko 1.500 ljudi.

Milenković je najavio da će se "E-reciklaža" pojaviti naredne godine na reciklažnom tržištu, ne samo kao neko ko prikuplja i reciklira električni i elektronski otpad, već i kao proizvođač mašina za reciklažu i rezervnih delova za ove mašine.

On je istakao da je to preduzeće uspelo da proizvede mašine koje po tehnologiji reciklaže koju koriste ne zaostaju ni po čemu za nemačkom tehnologijom.

"E-reciklaža" trenutno jedina na Balkanu ima postrojenje koje omogućava da se tokom reciklaže uređaja koji sadrže freon, iz njih izvuče sav gas.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.