Izvor: Glas zapadne Srbije | Utorak, 01.12.2015.| 13:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Iračani zainteresovani za našu namensku industriju

(Foto: Tyler McKay/shutterstock.com)
U Srbiji je čitave protekle sedmice boravila osmočlana delegacija Ministarstva industrije Iraka sa dr Mudheherom Sadekom al Taminijem, direktorom za istraživanje i razvoj, na čelu, piše "Politika". Posetu je organizovala beogradska kompanija "Jomil", uz podršku Ministarstva odbrane Srbije. Bila je to uzvratna poseta, jer su predstavnici "Jomila", koncem avgusta, bili njihovi gosti.

Delegaciju je primio prof. dr Bojan Zrnić, načelnik uprave za odbrambenu tehnologiju našeg Ministarstva odbrane. Cilj je bio da se postignu dogovori o obnavljanju ranije saradnje na razvoju vojne industrije Iraka koje se intezivno odvijala pre raspada SFRJ.

U stvari, Iračani su hteli da se uvere u naše mogućnosti, hteli su da, vide tehnološku savremenost opreme za proizvodnju u našim fabrikama namenske industrije. I tu su posetili pogone u Valjevu, Užicu, Lučanima, Trsteniku, Baćevcu i Beogradu, kao i beogradski Institut "Mihajlo Pupin". Visoki irački stručnjaci u oblasti vojnih tehnologija su, prema rečima prof. dr Anastasa Paligorića, "Jomilovog" savetnika za tehnička pitanja, imali samo reči pohvale.

- Iračka delegacija je izrazila zadovoljstvo što se njihovoj zemlji pruža prilika da obnovi saradnju sa Srbijom, kao najvažnijim delom bivše SFRJ. Njihov utisak je da je naša namenska industrija na višem nivou nego što je bila ranije u Jugoslaviji. Oni žele saradnju po sistemu "ključ ruke", kako bi obnovili svoju infrastrukturu devastiranu tokom dugogodišnjeg rata: tehnologiju, kompletnu proizvodnu opremu, obuku svojih ljudi u Srbiji i dolazak srpskuh stručnjaka u Irak. Iračani nisu propustili priliku da podsete na dugogodišnje prijateljstvo koje povezuje dva naroda i, kako istakoše, "sad je vreme da prijatelji obnove prekinutu dugogodišnju privrednu saradnju" - kaže Paligorić.

Reč je, pre svega, o transferu desetak naših tehnologija iz oblasti naoružanja, tj. linija za eksplozivna punjenja municije malih kalibara, minobacačkih i raketnih projektila, te raketnih motora. Većinu ovih poslova će izvoditi "Jomilova" firma "Inženjering". Uskoro će iz Bagdada uslediti konkretni zahtevi za ponude, posle čega dolazi realizacija i solidan posao za "Jomil" i naše fabrike namenske industrije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.