NavMenu

Iračani zainteresovani za našu namensku industriju

Izvor: Glas zapadne Srbije Utorak, 01.12.2015. 13:33
Komentari
Podeli
(Foto: Tyler McKay/shutterstock.com)
U Srbiji je čitave protekle sedmice boravila osmočlana delegacija Ministarstva industrije Iraka sa dr Mudheherom Sadekom al Taminijem, direktorom za istraživanje i razvoj, na čelu, piše "Politika". Posetu je organizovala beogradska kompanija "Jomil", uz podršku Ministarstva odbrane Srbije. Bila je to uzvratna poseta, jer su predstavnici "Jomila", koncem avgusta, bili njihovi gosti.

Delegaciju je primio prof. dr Bojan Zrnić, načelnik uprave za odbrambenu tehnologiju našeg Ministarstva odbrane. Cilj je bio da se postignu dogovori o obnavljanju ranije saradnje na razvoju vojne industrije Iraka koje se intezivno odvijala pre raspada SFRJ.

U stvari, Iračani su hteli da se uvere u naše mogućnosti, hteli su da, vide tehnološku savremenost opreme za proizvodnju u našim fabrikama namenske industrije. I tu su posetili pogone u Valjevu, Užicu, Lučanima, Trsteniku, Baćevcu i Beogradu, kao i beogradski Institut "Mihajlo Pupin". Visoki irački stručnjaci u oblasti vojnih tehnologija su, prema rečima prof. dr Anastasa Paligorića, "Jomilovog" savetnika za tehnička pitanja, imali samo reči pohvale.

- Iračka delegacija je izrazila zadovoljstvo što se njihovoj zemlji pruža prilika da obnovi saradnju sa Srbijom, kao najvažnijim delom bivše SFRJ. Njihov utisak je da je naša namenska industrija na višem nivou nego što je bila ranije u Jugoslaviji. Oni žele saradnju po sistemu "ključ ruke", kako bi obnovili svoju infrastrukturu devastiranu tokom dugogodišnjeg rata: tehnologiju, kompletnu proizvodnu opremu, obuku svojih ljudi u Srbiji i dolazak srpskuh stručnjaka u Irak. Iračani nisu propustili priliku da podsete na dugogodišnje prijateljstvo koje povezuje dva naroda i, kako istakoše, "sad je vreme da prijatelji obnove prekinutu dugogodišnju privrednu saradnju" - kaže Paligorić.

Reč je, pre svega, o transferu desetak naših tehnologija iz oblasti naoružanja, tj. linija za eksplozivna punjenja municije malih kalibara, minobacačkih i raketnih projektila, te raketnih motora. Većinu ovih poslova će izvoditi "Jomilova" firma "Inženjering". Uskoro će iz Bagdada uslediti konkretni zahtevi za ponude, posle čega dolazi realizacija i solidan posao za "Jomil" i naše fabrike namenske industrije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.