Izvor: Blic | Utorak, 02.10.2007.| 13:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanije iz Grčke upošljavaju 25.000 srpskih radnika

(Foto: b)

Grčke kompanije zapošljavaju 25.000 srpskih radnika i taj trend se nastavlja. Grčka je takođe zainteresovana da se "Helenic plan", koji se odnosi na izgradnju autoputa, primeni i u Srbiji i tim povodom od ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića dobili smo informaciju da će tenderi biti raspisani idućeg meseca, kaže Simeon Comokos, predsednik Grčko-srpske privredne komore čiji je zadatak da razvija ekonomske odnose ove dve zemlje, i potencijalne grčke investitore upoznaje o mogućim ulaganjima u Srbiji.

On je istakao da je dvostruko oporezivanje jedan od problema sa kojima se grčki investitori u Srbiji suočavaju, kao i da su u toku pregovori sa Vladom kako bi se našlo kompromisno rešenje.


Da je Srbija otvorena za investiranje u oblasti energetike potvrdili su i predstavnici Vlade Srbije na konferenciji o investiranju za jugoistočnu Evropu koja je održana u Atini. Predstavnici Vlade naglasili su da je za Srbiju važno da je investirori prepoznaju kao tranzitni pravac, naročito kada je u pitanju gas, ali i potencijalne finansijere upoznali sa mogućim ulaganjima.

Jedan od objekata koji se finansira delom iz grčkog kapitala (više od 23 miliona evra) je "Grand Casino Beograd" u Beogradu, čijim će otvaranjem, koje je planirano do kraja ove godine, biti posla za oko 400 ljudi.

- U proteklih sedam godina 300 grčkih kompanija investiralo je više od dve milijarde evra u Srbiji. To je znak da je naša zemlja mesto gde se strani kapital oseća sigurno - kazao je Dragan Petrović, ekonomski savetnik ambasade Srbije u Grčkoj.

Jedna od velikih grčkih kompanija koja već nekoliko godina posluje u Srbiji je "Coca-Cola HBC Srbija", a na domaćem tržištu prisutno je i nekoliko grčkih banaka.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.