NavMenu

ANTIĆ: Srbija neće imati problem u snabdevanju gasom

Izvor: Tanjug Nedelja, 29.11.2015. 11:47
Komentari
Podeli
(Foto: Mc.rs)
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je u nedelju, 29. novembra 2015. godine, da nema bilo kakve najave ruskog "Gazproma" da postoje neki problemi u snabdevanju Srbije gasom, dodajući da država ima dobro razrađene planove i korake za svaki mogući scenario.

- Imamo veoma čvrst ugovor sa "Gazpromom" o dugoročnom snabdevanju gasom kojim su definisane njihove obaveze za isporukama tokom čitave sezone i sa jasno definisanom dinamikom vezano za periode godine kada se te isporuke gasa vrše - rekao je Antić za TV Pink.

Komentarišući odluku Rusije da obustavi isporuku gasa Ukrajini, Antić je istakao da je činjenica da je nama tranzitni pravac isporuke ruskog gasa kroz Ukrajinu i Mađarsku, odnosno da je to glavni pravac snabdevanja ne samo za Srbiju već za čitav region.

- Apsolutno nemamo bilo kakvu najavu od strane "Gazproma" da postoje neki problemi u snabdevanju Srbije gasom, ali kao izuzetno odgovorna vlada koja je svoju ozbiljnost u tom segmentu energetske bezbednosti pokazala prošle godine koja je za nas bila teška zbog poplava i poplavljenih rudnika, ali i slične krize u Ukrajini veoma pažljivo pratimo sva dešavanja vezana za tranzit gasa kroz Ukrajinu - rekao je Antić.

On je istakao da Srbija ima veoma dobro razrađene planove i jasno definisane korake za svaki mogući scenario. Podsećajući da je na nivou energetske zajednice koju čine države jugoistočne Evrope prošle godine rađen stres test koji je anticipirao različite krizne situacije pre svega vezane za snabdevanje gasom, Antić je istakao da je stres test Srbije bio ubedljivo najbolji od svih zemalja u regionu.

- Ova vlada i ministarstvo, naše energetske kompanije, imaju i znanja i planove i dobro su pripremljena za svaku situaciju - rekao je Antić.

Ističući da je bitno da to ne zvuči kao spisak lepih reči, ministar energetike je naveo da je činjenica da imamo u potpunosti puno skladište Banatski dvor gde ima više od 450 miliona kubnih metara gasa sa kojim imamo veliku stabilnost.

- Imamo određene količine domaćeg gasa, imamo određene energetske subjekte koji mogu u značajnoj meri da supstituišu potrošnju gasa nekim drugim energentom, pre svega mazutom, zbog čega ekolozi nisu srećni - rekao je Antić dodajući da se taj scenario ne priželjkuje, ali da za svaku moguću situaciju Srbija ima vrlo precizan razigran plan šta da radi i koji su koraci preporučeni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.