NavMenu

Ministarstvo finansija preporučilo bankama moguća rešenja za dužnike u švajcarcima

Izvor: Tanjug Nedelja, 29.11.2015. 10:27
Komentari
Podeli
(Foto: Mike VON BERGEN/shutterstock.com)
Iz Ministarstva finansija saopštili su u subotu, 28. novembra 2015. godine, da su bankama dali preporuke u vezi sa građanima koji imaju kredite u švajcarskim francima, a koje bi trebalo da uzmu u obzir platežnu moć svakog pojedinačnog klijenta i njegovog domaćinstva, kao i tržišne okolnosti kada se zadužio.

Preporuke se, prema navodima ministarstva, ne mogu tumačiti kao pokušaj mešanja u slobodu ugovaranja, ali podrazumevaju da će ih banke razmotriti i primeniti na osnovu individualnog pristupa svakom klijentu.

- Očekuje se da banke i njihovi klijenti, uvažavajući preporuke, pronađu međusobno prihvatljiv način za prevazilaženje situacije - poručuju iz ministarstva, dodajući da je situacija komplikovana jer je švajcarac jačao u odnosu na evro i dinar, a istovremeno je pala cena stanova na domaćem tržištu.

To je, kako je navedeno, uslovilo da veliki broj građana izgubi mogućnost da redovno plaća rate bankama.

- U okviru analize sagledana su i rešenja koja su primenjena ili se razmatraju u drugim zemljama koje su se suočile sa sličnom problematikom - navode u Ministarstvu.

Resorno ministarstvo podseća da je Vlada Srbije formirala Radnu grupu kako bi pomogla građanima zaduženim u švajcarskim francima, i to na inicijativu premijera Aleksandra Vučića. Preporuke su, kako navode, i nastale tako što je Radna grupa završila detaljnu analizu svih raspoloživih podataka o čemu je informisala predstavnike dužnika i predstavnike banaka.

U sastav Radne grupe su, osim ministra finansija i njegovih saradnika, bili uključeni predstavnici Narodne banke Srbije i Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, a u radu su aktivno i zapaženo učešće imali i predstavnici Udruženja Efektiva, Udruženja banaka Srbije, kao i predstavnici šest domaćih banaka sa najvećim brojem odobrenih stambenih kredita u švajcarskim francima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.