NavMenu

Toplane u Srbiji ne znaju za pojeftinjenje - Cene grejanja uglavnom nepromenjene

Izvor: Novosti Subota, 28.11.2015. 09:00
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Nema velike toplane u Srbiji čiji se potrošači ove sezone greju - jeftinije, iako za to imaju osnov jer je cena gasa od juna ove godine pala za čak 23%. Kursne razlike, prošlogodišnja poskupljenja gasa, dodatni troškovi kod "Srbijagasa", dugovi potrošača - samo su neka u moru opravdanja koje pred građane plasiraju toplane da ne bi spustile cenu grejanja. Tako su direktno prekršili metodologiju obračuna cena koju je propisalo Ministarstvo energetike. Neki su otišli tokoliko daleko da su čak - i poskupeli.

U Beogradu su cene grejanje porasle za 0,04 dinara mesečno po kvadratu. Kada se postavilo pitanje zašto nema sniženja, iz gradske uprave su objasnili da je ta povoljnost već iskorišćena - prošle godine. Prema rečima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, prošle sezone cene usluga "Beogradskih elektrana" nisu pratile rast vrednosti energenata na tržištu, da građani ne bi drastično osetili tu razliku. Tada je grejanje poskupelo svega 4,7%, iako je nabavna cena bila 23%viša nego sada.

Nemi pred nepromenjenim ciframa na računu za toplotnu energiju, nisu ostali Pančevci. Udruženje građana korisnika usluga JKP, zatražilo je od preduzeća "Grejanje" da umanji cenu usluge. Gas u Pančevu učestvuje čak 70% u grejanju domaćinstava, pa je tako, po njihovoj računici, moguće smanjenje od 25%. Preduzeće je tezu odbacilo, tvrdeći da granica koja je određena metodologijom obračuna ostavlja prostor i za povećanje, a Skupština Pančeva je zadržala cenu iz 2013. Pančevci su se žalili ombudsmanu koji je o tome pisao i "Srbijagasu". Opravdanje za odbijanje da smanje račune našli su u povećanim troškovima prenosa gasa, zakupa, kao i kursnim razlikama.

Cena grejanja u Novom Sadu nije menjana. Iznosi 98,01 dinar po kvadratnom metru, odnosno 5,4 dinara po kilovat-času za utrošenu energiju i 241,70 dinara po kilovatu za instalisanu snagu, za poslovne potrošače i one koji grejanje plaćaju po potrošnji. Korekcija, kažu u "Toplani", nije u planu u sledećem periodu.

- Neizmirene obaveze korisnika naših usluga su tri milijarde dinara, od čega su dve milijarde dinara obaveze stambenih potrošača - dodaju u "Toplani". - Dospele obaveze Novosadske toplane prema "Srbijagasu" iznose 199 miliona dinara, po računima za jul, avgust i septembar 2015. godine.

"Ceh" koji Ere plaćaju za tople radijatore nije menjan od januara 2013. Domaćinstva u Užicu plaćaju po 87,78 dinara, a privreda 214 dinara po kvadratnom metru površine koja se greje. Do kraja godine neće biti promene cena grejanja.

- Imamo dovoljne zalihe energenata, ali nam građani duguju 110 miliona, a privreda 20 miliona dinara. Mi našim dobavljačima u ovom trenutku ne dugujemo ni dinar - kaže Zoran Šibalić, direktor užičkog JKP "Gradska toplana".

Tražili i povećanje

Kragujevačka "Energetika" na početku grejne sezone od gradske uprave zatražila je čak i povećanje cene za domaćinstva za 8,4%. Gradsko veće odbilo je taj zahtev i cena grejanja kvadrata stana u Kragujevcu je i dalje 84,14 dinara. Kotlovi gradske toplane u Kragujevcu rade na ugalj i mazut i trenutno na zalihama ima oko 40.000 tona uglja i oko 2.000 tona mazuta. Za kompletnu grejnu sezonu, potrebno je do sto hiljada tona uglja, a kako kažu u "Energetici", nove količine se nabavljaju sukcesivno i neće biti problema u snabdevanju grada toplotnom energijom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.