NavMenu

(Ekonomist) Kada će biti uvedena konkurencija u fiksnoj telefoniji u Srbiji i šta je potrebno u međuvremenu uraditi?

Izvor: Ekonomist magazin Ponedeljak, 01.10.2007. 21:41
Komentari
Podeli

odgovor : Aleksandra Smiljanić, ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo

Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo je novo ministarstvo i nedavno je počelo sa radom. U toku ovih nekoliko meseci upoznavali smo se sa situacijom u sektoru, sagledavali probleme, markirali oblasti gde je potrebna modernizacija i počeli da radimo na liberalizaciji i demonopolizaciji tržišta. U okviru toga su i pripreme za uvođenje novih operatora u različitim oblastima, pa i u fiksnoj telefoniji. Da bi bio uveden novi operator, ili novi operatori, u fiksnoj telefoniji potrebno je da Ratel, u saradnji sa Ministarstvom, izradi nekoliko pravilnika među kojima su najvažniji Pravilnik za izdavanje dozvola za izgradnju mreže i Pravilnik za univerzalni servis.

Pravilnik za izdavanje dozvola za izgradnju mreže ne sme da bude restriktivan, ali mora da vodi računa da dozvole za izgradnju mreže treba da se daju onim kompanijama koje imaju kapacitete da budu operatori. Uporedo sa izradom ovog pravilnika, potrebno je da se definiše univerzalni servis, odnosno odredi koje će komunikacione usluge biti dostupne svim građanima po pristupačnim cenama koje kontroliše vlada. Univerzalni servis podrazumeva i stvaranje fonda u koji sve telekomunikacione kompanije ulažu mali deo svojih prihoda. Iz tog fonda se obezbeđuju komunikacione usluge iz univerzalnog servisa koje nisu isplative, npr. telefonske linije u ruralnim oblastima ili do socijalno ugroženih korisnika koji neće praviti velike račune, te se izgradnja linija do njih ne isplati operatorima. Izgradnja neisplative infrastrukture se finansira iz fonda, a sredstva dobija operator koji ponudi najbolje uslove. Obezbeđivanje osnovnih komunikacionih usluga Ministarstvo ne tretira kao socijalnu pomoć određenim kategorijama stanovništva, nego kao pravo svakog građanina na elementarni standard.

Ministarstvo i Ratel treba da odrede usluge koje će biti u univerzalnom servisu, zatim da procene visinu potrebnih ulaganja, da odrede deo prihoda koje operatori treba da ulažu u fond i definišu tendere za izgradnju infrastrukture. Ukoliko pružanje određenih usluga iz univerzalnog servisa nije isplativo, one se takođe mogu plaćati iz fonda za univerzalni servis. Međutim, to iziskuje proračun troškova za održavanje i eventualni transfer infrastrukture efikasnijem operatoru, a ove procedure nije trivijalno definisati.

Ministarstvo trenutno ispituje organizaciju univerzalnog servisa u drugim zemljama i analizira domaće tržište. Telekom tvrdi da ne bi mogao dalje da finansira izgradnju neprofitabilnih telefonskih linija ukoliko bi se njegovi prihodi smanjili zbog liberalizacije. Slični problemi su postojali i u drugim zemljama. Zbog toga se, uporedo sa liberalizacijom, mora organizovati univerzalni servis, i naše Ministarstvo na tome radi.

Ministarstvo, zajedno sa Ratelom, planira da izrada i usvajanje pravilnika bude gotovo do kraja ove godine, tako da početkom 2008. sve bude spremno za uvođenje novih operatora u fiksnoj telefoniji.

poziv na pretplatu na

- www.ekonomist.co.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.