NavMenu

Od Beograda do Pešte za tri sata - Rok za završetak pruge 24 meseca od dobijanja građevinske dozvole

Izvor: Tanjug Četvrtak, 26.11.2015. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: Milica Stevuljević)
Generalni direktor "Infrastrukture železnica Srbije" AD Goran Maksić kaže da će ugovor o modernizaciji pruge Beograd–Budimpešta, koji je potpisan u Kini, skratiti vreme putovanja između dva grada s osam sati na manje od tri, a vozovi će na toj relaciji postizati brzinu od oko 200 kilometara na sat.

– Ukupna dužina pruge je oko 340 kilometara, s tim što je na teritoriji Srbije 184, a na teritoriji Mađarske 166. Postojeća pruga na srpskoj teritoriji ima jedan kolosek i u lošem je stanju pa je sada potrebno osam sati da bi se vozom stiglo od Beograda do Budimpešte. Nakon modernizacije, u okviru koje je planirana izgradnja dvokolosečne pruge, vreme putovanja će se skratiti na manje od tri sata – objašnjava Maksić.

Maksić je dodao da će to doprineti većoj konkurentnosti železnice jer sada gubi trku na toj ruti u odnosu na drumski saobraćaj.

Po njegovim rečima, vozovi će na toj deonici moći da se kreću brzinom od oko 200 kilometara na sat, a pruga će biti opremljena uređajima savremene generacije. Maksić precizira da je potpisan opšti ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Srbije između Vlade Srbije kao finansijera, "Infrastruktura železnica Srbije" AD kao investitora i kineskog konzorcijuma kao izvođača radova.

Na pitanje o vrednosti ugovora, Maksić kaže da će to biti poznato nakon potpisivanja komercijalnog ugovora. Zaključivanje tog ugovora je predviđeno najkasnije do 30. novembra 2016. – Pre toga je potrebno da se usvoji idejni projekata za dve deonice, od Beograda do Stare Pazove i od Novog Sada do Subotice, i da republička reviziona komisija usvoji taj idejni projekat – objašnjava Maksić.

Kad je reč o finansiranju, dodaje on, kineska Exim banka je nominovana kao potencijalni kreditor, a finansijer i investitor bi u roku od 15 dana od dana zaključenja komercijalnog ugovora trebalo da od te banke traže odobrenje kredita za taj projekat.

Na pitanje kada će ta pruga biti završena, on je rekao da je period izgradnje 24 meseca od trenutka dobijanja građevinske dozvole. Maksić je istakao da je ugovor naročito značajan jer je reč o modernizaciji pruge koja je deo panevropskog Koridora 10, što je za Srbiju veoma važno.

Konkurencija preko Rumunije

Maksić je podsetio na to da je već izgrađen most preko Dunava između Rumunije i Bugarske, koji je konkurentski koridor.

– Taj koridor je ipak 240 kilometara duži prema Turskoj i 340 kilometara prema Grčkoj. Ta činjenica posebno afirmiše Koridor 10 i stavlja ga kao najracionalniju vezu Centralne Evrope s Jugoistočnom. Zato taj ugovor ima veliku perspektivu i za povezivanje dva dela Evrope – zaključio je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.