NavMenu

"Air Serbia" ulazi u trku za "Croatia Airlines"?

Izvor: Tanjug Sreda, 25.11.2015. 18:13
Komentari
Podeli
Izjava srpskog premijera Aleksandra Vučića da će "Air Serbia" u dogledno vreme kupiti jednu balkansku aviokompaniju stiže baš kada hrvatska vlada po drugi put pokušava da nađe kupca ili strateškog partnera za "Croatia Airlines", piše zagrebački Večernji list u tekstu pod naslovom "Air Serbia" ulazi u trku za "Croatia Airlines?".

- Vučić nije naveo koja bi to aviokompanija bila, no rekao je i da bi srpski nacionalni avioprevoznik dosad već kupio dve ili tri aviokompanije u regionu da nema političkih prepreka za to - navodi Večernji list.

"Air Serbia", otkako je u nju 2013. godine sa 49% udela ušao moćni "Etihad Airways" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, beleži velike stope rasta, pa je Vučić kazao i da srpska aviokompanija posluje ubedljivo najbolje u celoj regiji, dodaje se u tekstu.

- Kao prva moguća akvizicija "Air Serbia" u stručnim krugovima se navodi crnogorski "Montenegro Airlines", koji je ovog meseca potpisao memorandum o strateškoj i komercijalnoj saradnji sa "Etihadom" - dodaje dalje Večernji.

U tekstu se navodi da je hrvatska vlada za to angažovala fond Svetske banke IFC koji je ispitao interesovanje 13 svetskih avio-kompanija za hrvatskog avio-prevoznika i podseća da su u drugi krug interesenata ušli nemačka "Lufthansa", grčki "Aegean Airlines" i turski "Turkish Airlines", sa kojima će predstavnici IFC-a nastaviti razgovore o modelu po kojem bi ušli u "Croatia Airlines" – dokapitalizacijom, kupovinom ili strateškim partnerstvom.


Nakon tih razgovora, sledeće godine će biti raspisan međunarodni javni tender na koji će moći da se jave i druge aviokompanije, pa tako i "Air Serbia", koja će, kako se navodi, s obzirom na to da Srbija nije u Evropskoj uniji, moći da stekne najviše 49% deonica hrvatske aviokompanije.

IFC, kako doznajemo, nije kontaktirao sa kompanijom "Air Serbia" zbog "Croatia Airlines"-a, ali zato jeste s "Etihadom", koji je pokazao interes za hrvatskog avio-prevoznika, piše Večernji list.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.