NavMenu

Jedan od darova iz Švajcarske - sir Ementaler

Izvor: eKapija Nedelja, 30.09.2007. 12:40
Komentari
Podeli

Ementaler (Emmentaler) je švajcarski sir od kravljeg mleka. Potiče iz doline Emme, u Bern kantonu. Za razliku od drugih vrsta sira kod kojih u imenu figurira geografsko poreklo, ovom siru denomimacija nije zaštićena, pa se istim terminom nazivaju i mnogi drugi sirevi proizvedeni u raznim delovima sveta, pod uslovom da je pri njihovoj proizvodnji korišćena određena tehnologija. Tako imamo svetski popularne i poznate francuske i bavarske ementalere...

Ementaler je žut sir srednje tvrdoće sa karakterističnim rupama po sebi. Ukus mu je jako karakterističan: slatkasto- bademast. Najviše ga koriste u SAD, gde ga smatraju za standardan sastojak u svakom sendviču. Koristi se i u toplim jelima, najviše u onima koja se na kraju pripreme gratiniraju, tj. posipaju rendanim sirom (obično ementalerom) i stavljaju u rernu da se zapeku, da bi preko imala zlatno-žutu koricu. Upotrebljava se i u pripremi fondua. Može se jesti i sam, isečen na kockice, uz pivo ili vino Jura Blanc. Vino koje eksperti preporučuju uz njega je Vin de Savoie Givri rully Mercurey.

Ovaj sir se priprema na specifičan način, u smislu da se mleko pri procesu proizvodnje ne greje mnogo, pa su korisni sastojci iz njega potpuno sačuvani. Sirište i bakterijska kultura se dodaju kada tečnost dostigne temperaturu od 31 stepen Celzijusa. Pri proizvodnji ove vrste sira za bakterijsku kulturu se koristi kombinacija tri vrste: Streptococcus thermophilis, Lactobacillus i Propionibacter shermani. Pola sata nakon toga, podsirena smesa se seče i lagano zagreva na 47 stepeni Celzijusaa. Nakon toga se stavlja u kalupe u kojima stoji pod pritiskom 24 sata, pa se spušta u posude sa presolcem gde provodi 3 dana. Na kraju u posebnim komorama zri na nepunih 13 stepeni od 4 do 10 meseci. U ovoj, kasnoj fazi proizvodnje, P. Shermani jede mlečne kiseline koje izbacuju druge dve vrste bakterija i ispušta ugljen dioksid koji stvara šupljine po kojima je sir čuven. Da bi sir mogao da se smatra vrhunskim, rupe moraju biti okrugle, istih dimenzija, veličine trešnje, i moraju imati sjaj koji stvara privid da su vlažne. Nema potrebe napominjati da je sir kvalitetniji ako mu je period zrenja duži.

U Švajcarskoj je tradicija pravljenja sireva takva, da u imućnijim kućama postoje posebni podrumi u kojima se oni čuvaju. Postoje porodice koje u svom posedu imaju kolutove ementalera stare preko sto godina. U tim krajevima se status i prestiž meri po kvalitetu i starini sira koji se nalazi u njihovom posedu.

Kod nas na tržištu postoji ementaler Allgautaler nemačkog proizvođača Zott. Sir je kao stvoren za sendviče i najprodavaniji je u svojoj klasi kod nas. To je jedan od retkih proizvoda na našem tržištu koji je pri svakoj bakteriološkoj proveri apsolutno besprekoran. Probajte ga i nećete se pokajati. Vaš sendvič više neće biti kompletan bez njega.

Izvor : FRUTERRA d.o.o. Beograd, www.fruterra.com

Kontakt : Jelena Vučković, Marketing Manager

Fruterra d.o.o.
Cara Dušana 205a
11080 Belgrade
tel.: +381 11 31 68 160
fax: +381 11 31 68 159

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.