NavMenu

A znate li priču o siru gorgonzola ?

Izvor: eKapija Petak, 28.09.2007. 14:47
Komentari
Podeli

Gorgonzola je italijanski sir od kravljeg mleka sa plemenitim plavim plesnima. To je, zajedno sa rokforom i stiltonom, jedan od tri najpoznatija plava sira na svetu. Sir je dobio ime po gradiću Gorgonzola u okolini Milana, gde je po predanju, prvi put napravljen 879.godine. Međutim, od kako je nastao, kao njegova postojbina se predstavlja još nekoliko mesta u okolini i spor oko tog pitanja traje do današnjeg dana. Gorgonzola se proizvodi u regionima Piemont i Lombardija, što je regulisano državnim zakonom. Ono što je nekada bilo postojbina, sada je predgrađe Milana, pa se današnja gorgonzola proizvodi u oblasti Novara, ali se teritorija proizvodnje proširuje i na Bergamo, Brešu, Komo, Kremonu...

Sir se pravi od punomsnog, pasterizovanog kravljeg mleka u koje se dodaju bakterije Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus zajedno sa sporama plesni Penicillium glaucum. Kao i svi drugi, takozvani plavi sirevi, zri iznutra ka spoljašnjim stranama. Nakon što ispusti svu surutku iz sebe, sir zri na niskim temperaturma. Nekada su ga za vreme tog procesa ostavljali u krečnjačkim pećinama, a sada se drži u specijalno pravljenim komorama. Tokom zrenja se u sireve stavljaju metalne šipke. To se radi da bi se u njihivoj strukturi stvorili vazdušni kanali kroz koje bi se plesan lakše i bolje širila kroz čitav sir. Period zrenja standardno traje tri, četiri meseca. Dužina tog vremena određuje kakvu će konzistenciju imati sir: čvrsta gorgonzola ima duži period sazrevanja od kremaste. Obično se prodaje umotana u aluminijumsku foliju da bi uspešno sačuvala neophodnu vlagu.

Ovaj sir varira u teksturi: može biti i kremast i čvrst, sipkav i jako slan, reske arome zbog plesni kojom obiluje. Oštra i pikantna aroma je odličan kontrast u odnosu na kremastu strukturu sira.

Gorgonzola se konzumira na različite načine: može se istopiti u rižotu, na samom kraju pripreme tog jela, na primer. Drugi, tradicionalni način konzumiranja gorgonzole je da se služi uz palentu. Zbog krajnje karakteristične arome, često se stavlja i preko pice. Odlična je i u salatama i umacima. Vina koja preporučuju u kombinaciji sa ovim sirom, i jelima sa njim su Port i Barbera.

Italijanski proizvođač Granarolo proizvodi gorgonzolu u dve varijante: piccante i dolce, tj. u blagoj i zreloj varijanti. To je jedna od najpopularnijih gorgonzola kod nas. Potrošači je obično kupuju za fondi i kvatro formađo varijante pasti, mada ima i pravih ljubitelja koji uživaju u njenoj samostalnoj aromi. Može se kupiti u megamarketima sa bogatijim asortimanom.

Izvor : FRUTERRA d.o.o. Beograd, www.fruterra.com

Kontakt : Jelena Vučković, Marketing Manager

Fruterra d.o.o.
Cara Dušana 205a
11080 Belgrade
tel.: +381 11 31 68 160
fax: +381 11 31 68 159

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.