NavMenu

Zaposlenost u Srbiji porasla za 6,1%, nezaposlenost niža za 2,7%

Izvor: Beta Utorak, 24.11.2015. 16:19
Komentari
Podeli
(Foto: aslysun/shutterstock.com)
Broj zaposlenih u Srbiji povećan je u proteklih godinu dana za 6,1%, dok je broj nezaposlenih opao za 2,7%, izjavio je danas u Nišu direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović. On je istakao da je stopa nezaposlenosti "sa više od 20% na početku mandata aktuelne vlasti oborena na 17,9%".

- Nezaposlenost već duže vreme stagnira, ali je naša želja da bude ispod 15% - kazao je Martinović.

On je najavio da će NSZ naredne godine, kao i ove, realizovati više mera za zapošljavanje. Tokom 2015. godine će, prema Martinovićevim rečima, različitim merama zapošljavanja biti obuhvaćeno oko 25.000 građana Srbije.

- Ukoliko Vlada i Skupština Srbije budu dale zeleno svetlo naredne godine bi za aktivne mere zapošljavanja trebalo da bude izdvojeno 2,8 milijardi dinara i dodatnih 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom - naglasio je Martinović.

Prema njegovim rečima, ti iznosi bili bi dodatno uvećani sredstvima koje lokalne samouprave izdvajaju za realizaciju lokalnih akcionih planova zapošljavanja i sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA).

Martinović i ministar rada Aleksandar Vulin danas su u prostorijama niške filijale NSZ uručili ugovore o obuci u kompaniji "Johnson Electric" prvoj grupi od 29 mladih nezaposlenih. Vulin je istakao da će do kraja godine obuku proći ukupno 85 nezaposlenih, a "Johnson Electric" imaće obavezu da ih zaposli na najmanje šest meseci.

- Obuku za poznatog poslodavca do kraja godine moći će da završi 820 ljudi na području čitave zemlje, a naredne godine broj onih koji će takvu obuku moći da prođu biće povećan na 2.000 - kazao je Vulin.


On je istakao da će se Ministarstvo rada potruditi da naredne godine, koliko god je moguće, poslodavcima olakša obaveze prilikom zapošljavanja radnika, kako bi se oni lakše opredeljivali da dolaze u Nacionalnu službu za zapošljavanje, na čijoj evidenciji je 721.000 nezaposlenih.

Direktor "Johnson electrica" u Nišu Saša Mladenović najavio je da će do kraja godine ova kompanija povećati broj zaposlenih sa sadašnjih 311 na 500, a do kraja avgusta naredne godine na 1.000 radnika. On je rekao da "Johnson Electric" planira povećanje kapaciteta i broja zaposlenih u Nišu sve do 2020. godine, kada bi broj radnika trebalo da iznosi oko 3.500.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.