Izvor: Tanjug | Utorak, 24.11.2015.| 15:57

Srpska namenska industrija do 2020. među najvećima u Evropi - U 2015. izvoz vredan 750 mil USD

Bratislav Gašić (Foto: mod.gov.rs)
Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da namensku industriju Srbije vidi među najvećim u Evropi i svetu do 2020. godine, a pravo da to kažemo, dodaje, daju rezultati koje postojeće fabrike beleže u protekle tri godine.

Gašić je za Tanjug rekao da je plan da se u sve fabrike namenske industrije ulože 103 mil EUR, a investicije se, kako objašnjava, odnose na modernizaciju i tehnološki razvoj postojećih fabrika namenske, kojih je bilo sedam, ali i je u planu da se krajem 2015. bitno proširi spisak fabrika.

- Po prvi put "Trayal" ulazi sa većim brojem gas zaštitne opreme i gas maski za potrebe Vojske Srbije (VS). Pokušavamo da "Trayal" vratimo u okvire namenske industrije Srbije, pre svega zbog VS, jer su nam neophodni njihovi proizvodi, a onda da možemo sa njima da nastupamo i na tim trećim tržištima, kao što je Belorusija - rekao je Gašić.

Naglasio je da Vojska do 2012. nijednu novu gas-masku nije kupila i da je kupovala samo kao uzorke, da bi tehničko-operativni centar mogao da razmatra da li one zadovoljavaju standarde VS.

Gašić kaže i da je ministar odbrane Belorusije izrazio veliku želju i potrebu beloruske vojske za tim proizvodima, jer, kako je istakao, dovoljna je referenca da se tim proizvodima snabdeva Vojska Srbije, a to dosta znači u svetu i time oni mogu na mnogo lakši način da sklapaju ugovore sa stranim partnerima.

I "Jugoimport SDPR" je bitno podigao nivo proizvodnje složenih borbenih sistema u Velikoj Plani, dodao je Gašić, primetivši da "srpska pamet može sve da proizvede".

- Naravno, možemo uz pomoć i drugih svetskih proizvođača, kao što je sada slučaj da za borbene sisteme "Nora" šasije kupujemo od ruskog "Kamaza" - kaže Gašić.

(Foto: kanin.studio/shutterstock.com)
On je uveren da će "Složeni borbeni sistemi" u Velikoj Plani moći već 2016. da uđu u serijsku proizvodnju "Nora" i "Lazara 2".

- To su dva sredstva koja su jako značajna i sa kojima već sada imamo značajne rezultate u SDPR-u. Njihova prodaja nekim trećim tržištima veoma doprinosi nivou izvoza, ali i samom opremanju Vojske Srbije - rekao je ministar odbrane.

Istakao je da država od fabrika želi jasne biznis planove, koji mogu da garantuju dobar proizvod namenske industrije 2020. godine, kao i odgovor kada se novac koji se ulaže vraća - državi pre svega, a i samim fabrikama, što podrazumeva da se zna i koliko je povećana proizvodnja.

Ministarstvo odbrane juče je potpisalo prve ugovore sa "Prvim partizanom", "Milanom Blagojevićem" i "Slobodom", vredne oko 600 miliona dinara, a to je, kako je istakao ministar, deo od 1,2 milijarde dinara, koja je Vojska Srbije uštedela u svom budžetu 2015. godine.

- "Milan Blagojević" je dobio 485 miliona, dodatnih 18 miliona dobila je "Sloboda", "Prvi partizan" dobio je dodatnih 60 miliona, uz 121 milion koji je dobio početkom godine, tako da ćemo ove 1,2 milijarde podeliti svim fabrikama namenske industrije za kupovinu sredstava koja su neophodna Vojsci Srbije - rekao je Gašić.

Gašić kaže da Srbija proizvodi municiju 12,7 mm, ali ne u dovoljnim količinama, te navodi da "Prvi partizan" može da proizvodi svu municiju od 5,56 mm do 12,7 mm, ali da je potražnja za takvom municijom, kao i za snajperskom i mitraljeskom municijom, u svetu izuzetno velika, te da je premijer u tom kontekstu rekao da nam treba i fabrika u Uzićima.

(Foto: Tyler McKay/shutterstock.com)
On kaže da za tu fabriku, koja može da zadovolji sve potrebe i zahteve iz sveta u ovom trenutku, kamen temeljac treba da bude psotavljen do sredine decembra.

- Premijer je tada pomenuo i kapislanu koju radimo u "Krušiku" u Valjevu. Zašto srpska pamet i srpski radnik ne može to da proizvede ovde - može - i tu fabriku već sredinom sledeće godine završavamo, tako da mi zaokružujemo proces i ne zavisimo ni od koga u svetu, kad je srpska namenska industrija u pitanju - rekao je Gašić.

Ministar odbrane 2020. godine vidi srspku namensku industriju među najvećim namenskim industrijama sveta. On je naglasio da, iako je 1999. godine naša namenska industrija bila 95% uništena, tokom 2013, 2014. i 2015. uspelo se u nameri da se vrati na 95% obnovljenih kapaciteta i da postoje značajni izvozni poslovi.

- Sa nekih 80 mil USD, koliko je bio izvoz namenske industrije 2011. danas smo došli do 750 mil USD izvoza u 2015. godini - rekao je Gašić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.