NavMenu

Veliko interesovanje za kubanske vakcine - Prijavilo se 150, uslove za lečenje ispunjava troje

Izvor: RTS Nedelja, 22.11.2015. 10:56
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: pogonici/shutterstock.com)Ilustracija
Direktorka KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković kaže za RTS da se do sada u tu ustanovu prijavilo 150 pacijenata za lečenje kubanskom vakcinom, a da je troje ispunilo uslove za lečenje. Dokumentacija za prijavu za lečenje ovom vakcinom ne sme da bude starija od 30 dana, napominje onkolog Sanja Kostić.

Od kada je kubanska vakcina 30. oktobra stigla u Srbiju, u tri zdravstvene ustanove se već mesec dana prijavljuju pacijenti oboleli od karcinoma pluća koji su zaintersovani za ovaj vid terapije. Pacijenata je mnogo, a vakcina za sada ima 1.680, pa lekari imaju težak zadatak da odrede ko će među prvima dobiti lek.

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" kaže da se do sada u tu ustanovu prijavilo 150 pacijenata i da je najveći broj njih iz Beograda.

- Svi oni su onkološlki evaluirani, a troje ispunjavaju uslove da bi bili lečeni ovom vakcinom. Očekujemo da će u roku od 10 do 15 dana pacijenti dobiti prve vakcine - ističe Zdravković.

Kaže da se očekuje da kubanske vakcine u KBC "Bežanijska kosa" stignu sledeće nedelje.

- Sve informacije se nalaze na sajtu naše bolnice, a otvorili smo i posebnu telefonsku liniji gde pacijenti mogu između 12 i 14 časova da dobiju informacije - objašnjava direktorka KBC "Bežanijska kosa".

Onkolog Sanja Kostić ističe da kubansku vakcinu mogu da prime pacijenti sa karicinomom pluća u četvrtom kliničkom stadijumu.

- Dokumentacija za prijavu za lečenje ovom vakcinom ne sme da bude starija od 30 dana, a onkološki konzilijum odlučuje ko će dobiti terapiju - ističe Kostić.

Kako je RTS-u potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, kubanski lekar Kamilo Rodrigez 29.novembra dolazi u Srbiju gde će boraviti mesec dana, a nadgledaće početak primene terapije protiv raka pluća u Srbiji.

Lek se prima u četiri doze, u oba ramena i oba kuka. Isti postupak ponavlja se posle 14 dana, potom još tri puta na 14 dana, a onda po dogovoru s lekarom.

Vakcina će se davati u Institutu za plućne bolesti KCS, Institutu za onkologiju u Kamenici i u KBC "Bežanijska kosa".

Rak pluća jedna je od najčešćih malignih bolesti koja pogađa stranovnike Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.