NavMenu

Saradnja "Železare Smederevo" i kineskog "Hebei Iron and Steel" - Potpisivanje Memoranduma o razumevanju 26. novembra

Izvor: Tanjug Nedelja, 22.11.2015. 18:39
Komentari
Podeli

Železara Smederevo (Foto: zelsd.rs)Železara Smederevo
"Železara Smederevo" potpisaće 26. novembra Memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom "Hebei Iron and Steel" (HBIS), najavio je u nedelju (22. novembar 2015. godine) član Nadzornog odbora "Železare" i član Radne grupe za pregovore sa strateškim partnerom Bojan Bojković.

On je za RTS rekao da će poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Kini biti velika stvar za "Železaru".

- Premijer će 26. novembra prisustvovati potpisivanju Memoranduma o razumevanju sa kineskom kompanijom "Hebei Iron and Steel" - naveo je Bojković.

On je napomenuo da sledi tender na koji svi mogu da se kasnije prijave.

- Cilj vlade i "Železare" je da se zaposle svi, da se prave poluproizvodi i finalni proizvodi - naglasio je Bojković.

Napomenuo je da je svojevremeno "Železara Smederevo" sa tri puta manjom proizvodnjom imala 14.000 zaposlenih.

- Napravljena je studija koja navodi da za rad jedne visoke peći treba 5.000 zaposlenih. Tako da "Železara" nema višak zaposlenih, i kineski partner je to prepoznao - istakao je Bojković.

Kako je rekao, zaokruživanjem proizvodnje i uvođenjem novih tehnologija rešio bi se višedecenijski problem u "Železari".

- Sada imamo katastrofalno stanje, tona čelika pala je na 150 USD. Kada prodajete i proizvodite proizvode koji su skupi i ne zarađujete višak novca, to je neizdrživo - naglasio je Bojković.

Prema njegovim rečima, kineski partner je u takvoj tržišnoj situaciji primetio da "Železara" ima dobru geografsku poziciju, tehničko-tehnološki je u savršenom stanju, te da su radnici visoko obučeni.

- Imali smo sedam pregovora, oni detaljno rade analize. Mnogo stručnjaka dolazi. Imaju veliki broj stručnjaka za svaki segment. Očekujemo da se ta analiza završi do kraja godine ili početkom januara - istakao je član Nadzornog odbora "Železare".

Bojković je naveo da posle toga slede pregovori od nekoliko nedelja, a za sada se na tenderu očekuje zainteresovanost samo "Hebei Iron and Steel".

- Očekujemo da se sve završi polovinom godine - zaključio je Bojković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.