NavMenu

Veće brendiranje vojvođanskih proizvoda geografskim poreklom jedan od ciljeva pokrajinske vlasti

Izvor: RTV Petak, 20.11.2015. 12:14
Komentari
Podeli
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški ocenio je danas da se u Vojvodini proizvodi dobra i kvalitetna hrana i da bi jedan od pravaca razvoja trebalo da bude veće brendiranje vojvođanskih proizvoda geografskim poreklom. Bogaroški je istakao da je važno da ta oznaka ide rame uz rame sa visokim kvalitetom tih proizvoda, koji će biti plasirani na tržište.

- Ne postoji nijedan proizvodni kapacitet, koji je Pokrajinski sekretarijat finansirao, a koji danas ne radi. Dakle, niko od njih nije stao sa proizvodnjom i niko ne radi sa gubicima. Neki od njih mesecima unapred rasprodaju svoj proizvod i to nisu velike količine, ali taj proizvod ne može lako da se nađe - objasnio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Bogaroški je istakao i da pokrajina finansira male preradne kapacitete mlekara i mesara, kao i voća i povrća. On je naveo i da mini mlekare i mini mesare u saradnji i sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu pokreću proizvodnju u ruralnim sredinama.

- I ono na čemu mi insistiramo i na šta ih fakultet usmerava jeste proizvodnja tradicionalnih proizvoda, koji su iz specifičnih krajeva Vojvodine, kao na primer turijska kobasica, sremski kulen ili karakteristične vrste sira, kao što je mokrinski - objasnio je Bogaroški.

On je dodao i da se vojvođanskim proizvođačima ne daju samo sredstva za kupovinu opreme, već da u okviru projekta sekretarijata dobijaju i gotove projekte, pomoć oko izbora opreme i pravljenja objekta koji ispunjava evropske uslove standarda kvaliteta.

- Dovedemo ih faktički do sertifikacije za oznaku geografskog porekla ili nekog od standarda kvaliteta. Poenta projekta nije da se pravi roba široke potrošnje, nego da se prave visokokvalitetni tradicionalni proizvodi - kazao je pokrajinski sekretar.

Prema njegovim rečima, u zemljama EU postoji tendencija da proizvodi organske proizvodnje i oni koji imaju oznaku geografskog porekla imaju i do 3,5 puta veću cenu od komercijalnih proizvoda. To tržište, kako je rekao, ima tendenciju rasta.

On je napomenuo da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i ove godine ima objavljen konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje troškova uvođenja i sertifikacije sistema i bezbednosti hrane, u okviru čega se finansiraju troškovi izrade elaborata za dobijanje oznake geografskog pokrekla i kontrolu.

Prema njegovim rečima, Srbija ima oko 50 proizvoda sa oznakom geografskog porekla, a velik broj njih je upravo iz Vojvodine, što je znak da se krenulo u dobrom pravcu. - Sigurno da tu postoji prostor i da potražnja, jer hrana se kod nas kupuje i zbog kvaliteta, ali i zbog priče koja je prati - kazao je Bogaroški.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.