NavMenu

Stečaj preduhitrio prodaju vojvođanskih poljoprivrednih kombinata - "Jadran", "Vojvodina" i "Seme Tamiš" ostali bez kupaca

Izvor: Dnevnik Petak, 20.11.2015. 08:20
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Mada je Agencija za privatizaciju tokom prošlog meseca raspisala javne pozive za prodaju nekoliko poljoprivrednih kombinata u Vojvodini, pre nekoliko dana na sajtu su objavljena obaveštenja o njihovom poništaju. Tako je Agencija 15. oktobra objavila prodaju preduzeća "Jadran" iz Nove Gajdobre, 17. oktobra poziv za prodaju "Vojvodine" iz Starčeva i 21. oktobra za "Seme Tamiš" Pančevo.

Po datumima iz tih javnih poziva otvaranje ponuda zainteresovanih kupaca tek je sledilo, ali je u međuvremenu Agencija za privatizaciju obavestila o poništavanju prodaje.

Po objašnjenju koje smo dobili iz Agencije za privatizaciju, a koje je izostalo u slučaju obustavljanja prodaje "Jadrana" iz Nove Gajdobre, do prodaje "Vojvodine" iz Starčeva i "Semena Tamiš" iz Pančeva došlo je zbog odluke Privrednog suda u Pančevu da se u ta dva poljoprivredna kombinata pokreće stečajni postupak. Taj sud je tu odluku doneo 30. oktobra i njome je, između ostalog, naložio i zabranu raspolaganja imovinom stečajnog dužnika.

- Imajući to u vidu, Agencija za privatizaciju poništila je javne pozive za prodaju kapitala subjekata privatizacije jer su nastupile okolnosti koje onemogućavaju sprovođenje postupka privatizacije. Ročišta za utvrđivanje postojanja stečajnih razloga za oba subjekta privatizacije zakazana su za 27. novembar. U zavisnosti od odluke Privrednog suda u Pančevu, Agencija za privatizaciju će odrediti dalji tok privatizacije za ta dva kombinata - navedeno je u saopštenju koje je dostavljeno "Dnevniku".

Inače, Agencija za privatizaciju obustavila je prodaju i više od 20 privrednih subjekata za koje je takođe raspisan javni poziv i za koje je tek trebalo da budu otvorene koverte zainteresovanih kupaca. Kao obrazloženje u tim slučajevima navedeno je da je 4. novembra stupio na snagu Zakon o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, čijim odredbama je propisano da ona obavlja poslove stečajnog upravnika u stečajnim postupcima koji se sprovode nad pravnim licima koja su s većinskim javnim ili društvenim kapitalom, kao i u situacijama kada se tokom postupka stečaja promeni vlasnička struktura stečajnog dužnika tako da on postane pravno lice s većinskim kapitalom.

Stupanjem na snagu tog zakona, Agenciji za privatizaciju prestala su ovlašćenja obavljanja poslova stečajnog upravnika pa je odlučeno da se već raspisani javni pozivi za prodaju nekih preduzeća, koje je objavila Agencija kao stečajni upravnik, otkažu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.