NavMenu

"Leoni" u Nišu otvorio fabriku u kojoj će raditi 1.700 ljudi - U treći pogon u Srbiji nemačka firma uložila 21 mil EUR

Izvor: Tanjug Sreda, 18.11.2015. 12:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: A_Lesik/shutterstock.com)Ilustracija
Fabrika "Leoni" u Nišu, koja se bavi proizvodnjom automobilskih kablova za vozila "Jaguar" i "Land Rover" i zaposliće 1.700 radnika, danas je počela rad u punom kapacitetu, a početak radova je presecanjem vrpce simbolično označio premijer Aleksandar Vučić.

Fabrika u Doljevcu kod Niša ima površinu od 25.000 m2, vrednost investicije je veća od 21 mil EUR, a država je dala podsticaj od 10,5 mil EUR, odnosno 7.000 EUR po radniku. Gradnja fabrike počela je u avgustu 2013. godine, a u aprilu 2014. i probna proizvodnja.

"Leoni" je u Srbiji prisutan od 2009. godine i bio je, uz "Draexlmaier" među prvim investicijama velikih nemačkih firmi iz automobilske industrije. Ta fabrika trenutno u Srbiji ima tri proizvodna pogona, od kojih su dva u Prokuplju i jedan u Doljevcu kod Niša.

Ukupno je "Leoni" u Srbiju uložio nešto više od 36 mil EUR i trenutno zapošljava 4.950 radnika. Srbija je dala podsticaje toj kompaniji od 19,25 mil EUR.

Prvu fabriku "Leoni" je otvorio u Prokuplju i u njoj proizvodi kablovske setove za BMW i zapošljava 1.800 radnika, dok druga fabrika u Doljevcu proizvodi kablove za "Land Rover" i "Jaguar" i trenutno zapošljava 1.500 radnika na neodređeno i još oko 1.000 na određeno vreme. Opština Doljevac obezbedila je zemljište u blizini sela Malošište bez naknade.

Treći proizvodni pogon "Leoni" je uzeo pod zakup u Prokuplju, gde trenutno zapošljava 50 radnika i proizvodi kablove za belu tehniku.

"Leoni AG" je jedan od globalnih lidera u proizvodnji kablovskih instalacija za automobilsku industriju. Ta kompanija je u 2014. godini zapošljavala oko 68.000 radnika u 32 zemlje, imala promet od 4,1 mlrd EUR i neto profit od 115,1 mil EUR. "Leoni" je osnovan 1917. godine, a centrala se nalazi u Nirnbergu u Nemačkoj.

VUČIĆ: Ponosni što se državni novac troši da bi se zaposlili građani

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da je cilj pad nezaposlenosti ispod 15% u naredne dve godine i pozvao nemačke investitore da nastave da ulažu u Srbiju.

Vučić je rekao da očekuje da nemačka kompanija "Leoni", koja ima još dva pogona u Prokuplju, prošire svoje kapacitete, otvori i nove pogone u Srbiji i zaposli još radnika. - Vlada će da im pomogne. Mi smo spremni za nastavak saradnje i uveren sam da ćemo da imamo dobre rezultate - rekao je on, ističući da je ponosan što se državni novac troši da bi se zaposlili građani.

Premijer je najavio još dobrih vesti i investicija u Pčinjskom, Jablaničkom, Pirotskom, Topličkom i Niškom okrugu, navodeći da će vlada učniti sve da se smanji nezaposlenost na jugu zemlje, koji je doveden u takvu situaciju lošim postupanjem prethodnih vlasti.

- Videćete u narednom periodu i u Vranju, Nišu, Vladičnim hanu i drugim mestima brojne investicije koje će vlada pomoći - rekao je Vučić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.