NavMenu

Kreditna aktivnost i dalje stagnira - Privreda i stanovništvo urednije vraćaju zajmove

Izvor: Beta Utorak, 17.11.2015. 13:57
Komentari
Podeli
(Foto: Ti_ser/shutterstock.com)
Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljub Dugalić izjavio je danas da je poboljšana urednost u vraćanju kredita bankama i da je u oktobru procenat kašnjenja neznatno smanjen i kod privrede i kod stanovništva.

- To su mala smanjenja, ali je to već tendencija koja se uspostavlja, dakle bolja urednost u plaćanju kredita - rekao je Dugalić na konferenciji za novinare.

Prema podacima UBS, na kraju oktobra ukupno kašnjenje u vraćanju kredita smanjeno je na 16,3%, sa septembarskih 16,4%. Kod privrede je kašnjenje smanjeno sa 21 na 20,09%, kod preduzetnika sa 19,9 na 19,6%, a kod stanovništva sa 7,3 na 7,2%.

Dugalić je rekao da je u oktobru nastavljena višemesečna stagnacija kreditne zaduženosti privrede i stanovništva. Prema njegovim rečima, u oktobru je u odnosu na septembar neznatno smanjen dug privrede po kreditima, ali je u istoj meri poraslo zaduženje stanovništva, tako da je ukupna zaduženost po kreditima na kraju oktobra bila identična stanju na kraju septembra.

Ukupan dug privrede i stanovništva bankama po kreditima na kraju oktobra iznosio je oko 2.084 milijardi dinara. Dug privrede se u tom mesecu smanjio na 1.324 milijarde dinara sa 1.347 milijardi na kraju septembra, dok je zaduženost stanovništva povećana sa 698 milijardi na 703 milijarde dinara.

- Kad su u pitanju krediti stanovnika, promene su neznatne, uz simblično povećanje gotovinskih i stambenih kredita. Najveći je rast kod poljoprivrednih kredita, ali ti krediti imaju mali udeo u ukupnoj zaduženosti stanovništva, tako da ne doprinose velikom povećanju kreditne aktivnosti stanovništva - rekao je generalni sekretar UBS.

Dugalić je dodao da i kod tekućih računa i kreditnih kartica već nekoliko meseci nema nekih značajnijih promena, odnosno da je broj kartica, ukupno kašnjenje i kašnjenje po prekoračenju računa na kraju oktobra gotovo identičan onom na kraju prethodnog meseca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.