Izvor: RTS | Utorak, 17.11.2015.| 11:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Materijal iz smrdljivih zgrada i dalje se koristi - Pozorište u Vranju poslednja "žrtva"

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Oplatno ulje koje je izazvalo zagađenje betonskih površina u naselju "Dr Ivan Ribar" na Novom Beogradu i Banci matičnih ćelija Instituta za majku i dete, korišćeno je prilikom rekonstrukcije pozorišta u Vranju. Isti problem imalo je i nekoliko privatnih investitora, a još niko zbog toga nije odgovarao.

Sve je više materijala dobijenih reciklažom koji se koriste u građevinarstvu, a mehanizam kontrole nije precizno definisan. U Ministarstvu građevinarstva najavljuju novu Uredbu o građevinskim proizvodima.

Tokom radova na rekonstrukciji pozorišta u Vranju radnicima je pozlilo. Stručnjaci Instituta "Vinča" uzorkovali su beton i utvrdili da je korišćeno oplatno ulje. Taj posao poveren je preduzeću "Banković", koje je bilo angažovano i u naselju "Dr Ivan Ribar" i u Institutu za majku i dete. Izgradnja je prekinuta i naložena je dekontaminacija betona, koju, navodi gradonačelnik, po ugovoru, treba da plati izvođač.

- Izvođač snosi sve troškove koji mogu da nastanu usled bezbednosti ili bilo koje druge nepravilnosti na objektu u radovima koje će raditi isključivo Institut "Vinča" da otkloni sve nedostatke i izvrši dekontaminaciju datog prostora - kaže gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

Dosadašnja šteta Građevinske direkcije Srbije zbog toga što se oplatol našao u zidovima u naselju "Dr Ivan Ribar" je nekoliko miliona evra.

- Kao što smo mi odgovorni prema svim našim kupcima jer smo zaključivali ugovore sa njima o prodaji stanova, tako je prvi korak za nas odgovoran izvođač, a onda i svi ostali u nizu - ističe direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan.

Direkcija je pre više od godinu dana podnela krivičnu prijavu tužilaštvu i MUP-u kako bi se utvrdilo ko je napravio propust. U nadležnom tužilaštvu rečeno je da je sproveden predistražni postupak.

- Po izvršenim proverama, utvrđeno je da postoji osnov za sumnju da je odgovorno lice Mirko Terzić, direktor preduzeća "Ekosekund" u vreme kada je proizveden sporni oplatol, izvršilo krivično delo proizvodnje i stavljanja u promet škodljivih proizvoda iz člana 256. Krivičnog zakonika Republike Srbije - naovde u Tužilaštvu.

Dekontaminacija zagađenih zgrada moći će da se obavi tek kada se stanari usele u novu zgradu.

- Mi smo tu metodu primenili na pet, šest objekata u Beogradu. Rađene su analize pre i posle primene tog tretmana, a tretman je trajao toliko dok posle tretmana nismo više detektovali prisustvo tih jedinjenja - kaže pomoćnik direktora laboratorije za fizičku hemiju Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Vladimir Nikolić.

Ko je odgovoran zbog toga što se sporni proizvod uopšte našao na tržištu, tržišna, ekološka i građevinska inspekcija ne mogu da se usaglase, osim da je to prvenstveno odgovornost proizvođača. To će precizirati nova Uredba o građevinskim proizvodima.

- Moramo napraviti da su te kazne takve da ne može da konačan rezultat i velika šteta bude manja od onoga što je učinjena samom investitoru - ističe Jasminka Pavlović iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Predlog je da se uvedu i dodatni pravilnici koji bi definisali maksimalne dozvoljene koncentracije isparljivih organskih jedinjenja u zatvorenom prostoru.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.