NavMenu

U IPO ide 32,5% deonica preduzeća "Hrvatski Telekom"

Izvor: B92 Utorak, 25.09.2007. 12:23
Komentari
Podeli

Hrvatska vlada odlučila je 24. septembra da zbog velikog interesovanja pusti u prodaju 32,5% akcija Hrvatskog Telekoma (T-HT). Najnovijom odlukom Vlade broj deonica koje će građani moći da kupe je povećan na 25%, odnosno 20.472.133 deonice, a ukupni broj koji ide u IPO na 32,5% odnosno 26.613.773 deonica.

Od tog udela će 25% akcija biti osigurano za hrvatske građane, a ostatak je predviđen za institucionalne ulagače. Trenutno Deutsche Telekom ima 51% akcija T-HT-a, Fondu hrvatskih branitelja preneto je 7%, a posle javne ponude u kojoj se prodaje 32,5% i prodaje još 7% akcija zaposlenima u Telekomu državi će ostati 2,5% akcija T-HT.

To znači da maksimalni iznos jednog paketa od 38 hiljada kuna ne bi trebalo da se smanji. Na osnovi procena u Hrvatskoj cena za jednu deonicu biće negde oko 300 kuna, što znači da će svaki građanin koji uzme puni paket dobiti 126 deonica, a bude li zainteresovano više od 162.477 građana, paketi će se rezati pa će se i građanima proporcionalno smanjiti broj deonica na koje imaju pravo.

Vlada će 1. oktobra odlučiti i o konačnoj prodajnoj ceni akcija T-HT-a, kao i o njihovoj raspodeli, a 5. oktobra akcije hrvatskog Telekoma naći će se na Zagrebačkoj i Londonskoj berzi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.