Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 16.11.2015.| 16:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Dunav osiguranje" beleži rast poslovanja

Kompanija "Dunav osiguranje" ostvarila je neto dobit u tri kvartala tekuće godine od 831,8 miliona dinara, a prihodi od premije su dostigli 13,2 milijarde dinara, što je 15,6% više nego u istom periodu lani, saopšteno je iz te najveće domaće osiguravajuće kuće.

Kako se navodi, ostvaren je i rast tržišnog učešća koji je sredinom 2015. godine dostigao 27,8%.

Menadžment kompanije je isplatio i dospele neizmirene obaveze u iznosu od oko 950 miliona dinara, koje je zatekao u bilansima na dan stupanja na dužnost.

Povezana društva kompanije - Društvo za reosiguranje "Dunav re" ostvarilo je neto dobitak za posmatrani period spram iskazanog gubitka u prethodnoj godini, dok su privredna društva "Dunav auto" d.o.o, "Dunav društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom" a.d. i "Dunav Stokbroker" a.d. ostvarila veće neto dobitke u tekućoj godini u odnosu na prethodnu, dok je privredno društvo "Dunav osiguranje" a.d. Banja Luka ostvarilo manji gubitak u poređenju sa istim periodom lani.

Broj prodatih polisa osiguranja za tri kvartala 2015. godine bio je za 18% viši nego u istom periodu lane.

Znatan rast beleže sledeće vrste osiguranja: obavezno osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila (AO) - 31,64%, osiguranje od posledica nezgode - 65,53%, osiguranje pomoći na putu - 9,33% i osiguranje od opšte odgovornosti - 59,98%.

Bruto premija osiguranja iznosi 16,7 milijardi dinara i viša je za 24,1% (3,2 milijarde dinara) nego u prvih devet meseci 2014.

Ukupno naplaćena premija osiguranja i saosiguranja je za 3,6 milijardi (29,5%) viša nego u istom periodu prošle godine i iznosi 15,6 milijardi dinara.

Poboljšana je i struktura naplaćene premije, a naplata u novcu iznosi 96% ukupno naplaćene premije (u 2014. godini je iznosila 94%).

Kako je saopšteno, struktura ostvarene premije prati strukturu tržišta, a ekonomska situacija i nedostatak navike za osiguranje stavljaju u prvi plan obavezna osiguranja.

Učešće imovinskih osiguranja u ukupno ostvarenoj premiji osiguranja povoljnije je u kompaniji nego na osiguravajućem tržištu: požar 11,3% kompanija što je 8,7% tržišta; ostala imovinska osiguranja 24,2% kompanija s udelom od 19,6% tržišta, i osiguranje od opšte odgovornosti 3,2% kompanija (2,8% tržišta).

Povećanje investicione aktive u 2015. godini, kako se navodi, rezultat je odgovorne investicione politike, s jedne strane, i znatnog poboljšanja performansi prodaje u pogledu naplaćene premije, s druge strane, što je rezultiralo neto prilivom iz osnovne delatnosti od 2,3 milijarde dinara i prihodom od investicione aktivnosti od milijardu dinara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.