NavMenu

UDOVIČKI: U 2016. godini manje sredstava iz budžeta za lokalne samouprave

Izvor: Beta Ponedeljak, 16.11.2015. 15:22
Komentari
Podeli
Kori Udovički (Foto: mc.rs)Kori Udovički
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je danas da će u 2016. godini biti smanjena izdvajanja iz republičkog budžeta za jedinice lokalne samouprave, jer, kako je navela - "nema para".

Udovički je na skupu "Unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou" u Beogradu navela da će 2016. godina biti "godina rešavanja finansijskog položaja lokalnih samouprava", a da se u njenom prvom kvartalu očekuje donošenje zakona o finansiranju jedinica lokalne samouprave.

- Ključni problemi su kako urediti trošenje sredstava, kako urediti nadležnosti i odgovornost republike i jedinica lokalnih samouprava, od koga zavisi na primer, finansijsko poslovanje škola. Zatim sledi kapacitet za budžetsko finansiranje, a na kraju jasne konsekvence za neodgovorno ponašanje - kazala je Udovički.

Prema njenim rečima, neophodno je uspostaviti sistem u kome će jedinice lokalne samouprave "tačno znati šta koliko košta".

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Zoran Perišić ocenio je da je svrha programa, koji partnerski realizuju SKGO i Državna revizorska institucija (DRI), unapređenje efikasnosti upotrebe javnih finansija na lokalnom nivou.

- Program je omogućio dvosmernu komunikaciju između DRI i jedinica lokalne samouprave, koja do sada nije postojala. Izveštaji revizora pokazuju da je u pojedinim lokalnim samoupravama upitan svaki drugi utrošeni dinar, dok je u drugim sredinama upitan svaki sedmi utrošeni dinar - rekao je Perišić.

Prema rečima vrhovnog državnog revizora Duška Pejovića, ta institucija će u 2015. godini izvršiti 108 revizija, od kojih 56 u jedinicama lokalne samouprave.

- Situacija na terenu nije sjajna, što se može videti iz naših izveštaja. Ključni problemi su nepravilno korišćenje javnih sredstava i upravljanje javnom imovinom i nedovoljno poštovanje pravila i procedura - kazao je Pejović dodavši da je problematično i to što interna revizija nije uspostavljena kod brojnih revidiranih subjekata.

On je dodao da su revizori u prethodne četiri godine dali više od 1.500 preporuka, kao i da bi država morala više da se posveti "potencijalno koruptivnoj oblasti" davanja javne imovine u zakup.

Ambasador Švedske u Srbiji Krister Asp naveo je da je ta zemlja, prepoznavši značaj reformi u ovoj oblasti, obezbedila 12 mil EUR za realizaciju projekata u Srbiji.

Konferenciju "Unapređenje upravljanja javnim finansijama na loklanom nivou" organizovala je SKGO u saradnji s DRI i uz podršku Švedske i Programa UN za razvoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.