Izvor: Slovenački poslovni klub | Utorak, 25.09.2007.| 11:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Slovenija "zatvorena" za strani kapital - procenat investicija ravan ulaganjima u Kostariki, Veneceuli ili Letoniji

Procenat stranih investicija u Sloveniji u odnosu na svetski nivo ravan je ulaganjima u Kostariki, Veneceuli, Letoniji i takav priliv biće nastavljen do 2011. godine, nova je projekcija londonske organizacije "Economist Intelligence Unit".

Ulazak stranih investicija u odnosu na ukupna svetska ulaganja u Sloveniji je tek minimalno veći od investicija u Bahrein, Bangladeš, Salvador... To i nije neobičan podatak, jer se ova članica Evropske unije ne pretrže u tome da istinski "ugosti" strane investitore.

Istovremeno, ulaganja slovenačkih investitora u drugim zemljama, posebno na Balkanu, rastu iz godine u godinu. Primer je Srbija, gde su Slovenci do sada uložili oko 900 mil EUR. Tako je svaki Slovenac faktički uložio po 450 EUR u Srbiju. I najave ukazuju da slovenačke kompanije nameravaju i dalje da kupuju srpska preduzeća. Naime, nedavno je pominjano da slovenački kapital računa na ulaganja u srpsku poljoprivredu, turizam i prehrambenu industriju.

Iako slovenačke vlasti uporno ističu da nema prepreka za ulaganja iz Srbije, procene svetskih stručnjaka ukazuju da je "dežela" zatvorena za investitore.

- Nizak procenat učešća stranih ulaganja u Sloveniji u odnosu na investiranje u ostalim zemljama u svetu, posledica je vrlo visokog bruto društvenog proizvoda i same ekonomske politike Slovenije u poslednjh 16 godina - kaže ekonomista Goran Nikolić, saradnik naučno-istraživačkog centra Privredne komore Srbije.

Kako objašnjava Nikolić, Slovenci se veoma malo oslanjaju na strana ulaganja, zato i imaju veliki spoljni dug, jer pozajmljuju novac da bi se sami finansirali.

"Economist Intelligence Unit" pozabavio se i ulaganjima u Srbiju i prema njihovim procenama tokom 2008. godine ulaganja iz sveta mogla bi da dostignu 4,5 milijardi dolara. U periodu do 2011. godine strane investicije u Srbiju u proseku bi trebalo da budu oko 2,8 milijardi dolara godišnje, što je 0,19% svetskih ulaganja. Ovaj procenat je oko dva i po puta veći nego u slučaju Slovenije.

Strane direktne investicije u Srbiju od 2011. godine trebalo bi da budu po stanovniku 378 USD godišnje. Sa ovom brojkom naša zemlja je ispred Bugarske i Rumunije. Udeo investicija u ukupnim investicijama biće čak 30,4% do 2011. godine i po tom kriterijumu bićemo peti u svetu, daleko ispred Bugara sa 18% udela, Hrvata sa 15 i Rumuna sa 14%.

Nikolić razloge za bolje rangiranje Srbije vidi najviše u tome što našoj zemlji predstoje veoma značajne privatizacije.

- Ako u 2008. godini privatizujemo samo ono što najavljujemo, uz nastavak trenda rasta grinfild ulaganja, strane investicije dogodine bi mogle biti znatno iznad pet milijardi dolara - smatra Nikolić.

Procene su da će Srbija pokušati da privuče investitore u autoindustriji, kao i softverskoj, ali je verovatnije da će investicije ići u prehrambenu industriju, kao i u servisni sektor, koji je, pre svega, orijentisan na domaće tržište. Nikolić, takođe, smatra da se najveća ulaganja očekuju iz zemalja EU, dok ostale zemlje, kao što su SAD i Rusija, neće igrati dominantnu ulogu.

- Prednosti srpskog tržišta za strana ulaganja su blizina evropskog tržišta, solidna radna snaga, mada ne i dovoljno kvalifikovana i jeftina, ali i stalno unapređivanje pravne regulative i zasada povlašćen poreski tretman - kaže Goran Nikolić.

Nikolić, međutim, objašnjava da relativno visoki socijalni troškovi i niska produktivnost nam ne idu naruku, ali da znatno bolji politički stav EU prema našoj zemlji i verovatno skora ratifikacija sporazuma sa EU, idu nama u prilog.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.